Στις ιδιωτικοποιήσεις στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον εγχώριων και διεθνών πολιτικών και οικονομικών παραγόντων στην Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να αντλήσει ρευστότητα και παράλληλα να χρησιμοποιήσει τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου για να δημιουργήσει δυναμική και να βελτιώσει το οικονομικό κλίμα.
Το ελληνικό Δημόσιο βρίσκεται πολύ πίσω στο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που έχει συμφωνήσει και μόνο τους τελευταίους μήνες η διαδικασία αυτή φαίνεται να κινείται με πολιτική βούληση και όχι αμυντικά, γεγονός που καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση καθυστερούσε με στρατηγική, στάση που σίγουρα γνώριζαν οι Ευρωπαίοι, με τους οποίους υπάρχει συμφωνία για τη δέσμευση όλων των κεφαλαίων που αντλούνται, σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, προς αποπληρωμή του Δημοσίου χρέους.
Στο επικαιροποιημένο, πάντως, πρόγραμμα ο στόχος για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις είναι στα 2 δισ., επίπεδο που θεωρείται φιλόδοξο, αλλά εφικτό, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται δηλώσεις του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ.
Η ελληνική κυβέρνηση, έως τώρα είχε σαφή έλλειψη βούλησης για την προώθηση αποκρατικοποιήσεων, τάση που αρκετοί απέδιδαν σε ιδεολογικές αγκυλώσεις, ωστόσο, ενώ κάτι τέτοιο ίσχυε για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποτελούσε τη στρατηγική αλλά το άλλοθι της κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να πουλήσουν φθηνά υψηλής πολιτικής και οικονομικής αξίας κτήσεις του Δημοσίου, προσδοκώντας αφενός καλύτερες τιμές και αφετέρου να τα χρησιμοποιήσουν και πολιτικά, ως διαπραγματευτικά χαρτιά σε κρίσιμες στιγμές.
Όπερ και εγένετο, η ελληνική κυβέρνηση άρχησε να τρέχει τις αποκρατικοποιήσεις στις τελευταίες αξιολογήσεις και μόνο κατόπιν πιέσεων των δανειστών, σηματοδοτώντας την ανάδειξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων σε διαπραγματευτικό ατού.
Έτσι το ελληνικό δόθηκε στον όμιλο Λάτση, υπό την πίεση των δανειστών για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, όπως και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια στη γερμανική Fraport για 1,2 δισ., projects που είχαν χαμηλή απόδοση, με την προοπτική επενδύσεων αλλά και εδραίωσης τω διεθνών σχέσεων της χώρας και της κυβέρνησης.
Σημαντική θεωρείται και η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ στην κινεζική Cosco έναντι 370 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση εισέπραξε, μόλις, 240 εκατ. από την πώληση του 5% στη Deutsche Telecom, ενώ ολοκληρώνει την πώληση του ΟΣE στους Ιταλούς, ενώ σε τροχιά υλοποίησης εισέρχονται οι αποκρατικοποιήσεις των ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ και των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς και η ανανέωση της σύμβασης εκμετάλλευσης του Διεθνούς Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος, για 20 έτη.
Πριν από μια εβδομάδα ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την έναρξη της διαδικασίας αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ και των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ενώ χθες, Δευτέρα, ολοκληρώθηκε η συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών για τη διάσπαση της ΔΕΠΑ και την πώληση των εμπορικών της δραστηριοτήτων.
Όλα τα projects έχουν προοπτική ολοκλήρωσης εντός 12 μηνών, ωστόσο η κυβέρνηση προσδοκά ότι η κινητικότητα που θα τροφοδοτηθεί είναι ικανή να παρασύρει ανοδικά την οικονομία και το Χρηματιστήριο.
Το θέμα φέρνουν στο προσκήνιο οι Financial Times με συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Άρη Ξενόφος, ο οποίος επισημαίνει ότι
«Ο ρυθμός των πωλήσεων επιταχύνεται» αναφέρει στους FT, ο Άρης Ξενόφος. Εκτιμούμε ότι το μομέντουμ θα διατηρηθεί και ο στόχος των 2 δισ. ευρώ θα επιτευχθεί»
ενώ συμπληρώνει ότι,
«Η δέσμευση της κυβέρνησης στο πρόγραμμα των ιδωτικοποιήσεων είναι δεδομένη και πιστεύω ότι και η χώρα είναι πιο ώριμη. Είναι πρόθυμη πια να δεχθεί τέτοιες συναλλαγές»
Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ σημειώνει δε πως στόχος δεν είναι απλώς να αντληθούν όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια. «Η πολιτική μας είναι να επιδείξουμε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στην ανάπτυξη και διαχείριση του ακινήτου. Δεν είναι μόνο οι πωλήσεις, αλλά το πώς μπορεί η ιδιωτικοποίηση να μετασχηματίσει την προοπτική οικονομικής ανάπτυξης μας καθώς και να βελτιωθεί το προφίλ της χώρας για τους επενδυτές και τις αγορές» αναφέρει. .
Η βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι το 2011 ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η χώρα θα μπορούσε να αντλήσει έως και 50 δισ. ευρώ από την πώληση κρατικής περιουσίας. Ωστόσο σήμερα η Ελλάδα έχει αντλήσει μόλις 5 δισ. ευρώ από τις εθνικοποιήσεις έναντι στόχου για 22 έως 25 δισ. ευρώ, που είχε τεθεί από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
Μεγάλος αριθμός ιδιωτικοποιήσεων καθυστέρησαν, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, εν μέσω αντιδράσεων από συνδικαλιστικές οργανώσεις και πιέσεων από ομάδες συμφερόντων, αλλά και αβεβαιότητας για τα ζητήματα ιδιοκτησίας ή τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Οι συμφωνίες περιλαμβάνουν δεσμεύσεις από την Cosco και την Fraport να επενδύσουν 300 εκατ. ευρώ και 415 εκατ. ευρώ αντίστοιχα στην αναβάθμιση εγκαταστάσεων, που είχαν εγκαταλειφθεί την τελευταία δεκαετία λόγω των περιορισμένων δημοσιονομικών περιθωρίων.
Ωστόσο, σχολιάζουν οι FT, το μεγαλύτερο project όλων η ανάπλαση του Ελληνικού (ύψους 6 έως 8 δισ. ευρώ) από ομάδα Ελλήνων, Κινέζων και Αράβων επενδυτών- καθυστερεί λόγω προσφυγής ομάδας κατοίκων στη Δικαιοσύνη. Αυτή θα μπορούσε να μεταθέσει την ημερομηνία έναρξης κατά ακόμα έξι μήνες.