Ο Τσίπρας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προληπτικής πιστωτικής γραμμής

Ο Τσίπρας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προληπτικής πιστωτικής γραμμής

Έκκληση για “καθαρή συμφωνία” για το χρέος, ώστε να μην απαιτηθεί προληπτική πιστωτική γραμμή έκανε από το βήμα της έκθεσης των Ποσειδωνίων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μερικές ώρες μετά τις διαβεβαιώσεις από το Βερολίνο για την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Η Ελλάδα, όπως είπε, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και την οριστική λύση για το χρέος θα είναι μια χώρα που θα μπορεί να πατήσει ξανά στα πόδια της. «Στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις. Χωρίς πιστοληπτικές γραμμές στήριξης και διαρκή υποβοήθηση της αναπνοής της. Αυτός είναι ο εθνικός στόχος», πρόσθεσε.

Επανέλαβε εξάλλου ότι «το παλιό μοντέλο χρεοκόπησε και δεν πρέπει να σκεφτόμαστε να επιστρέψουμε σε αυτό».

Διαφήμιση

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός

«εντός του Ιούνη ολοκληρώνουμε τα τελευταία προαπαιτούμενα, της τελευταίας αξιολόγησης, του τελευταίου προγράμματος, για να φτάσουμε στις 21 Ιουνίου όπου και θα συζητηθούν τα μέτρα για ελάφρυνση του χρέους».


ενώ συνέχισε επαναφέροντας την πάγια θέση της κυβέρνησης

«Λέμε “όχι” σε οποιαδήποτε λύση αλλά θέλουμε λύση που θα δώσει σταθερή και διαρκή πρόσβαση στις αγορές χρήματος. Μια λύση που θα πείσει μακροπρόθεσμα τις αγορές και σας διαβεβαιώνω ότι υπάρχουν τα τεχνικά μέσα για να γίνει αυτό χωρίς να επιβαρυνθούν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι»,

τόνισε ο κ. Τσίπρας. Τόνισε, δε, ότι απαιτείται μια καθαρή συμφωνία για το χρέος,​ για να εκτοξευτεί η δυναμική της οικονομίας.

Οι διατυπώσεις αυτές έρχονται λίγο από τη νέα σύνοδο του Washington Group την Πέμπτη, όπου όπως ΄λα δείχνουν θα επισημοποιηθεί η υποβάθμιση του ρόλου του ΔΝΤ σε σύμβουλο και θα κλείσουν οι λεπτομέρειες για το δανειακό swap.


Ο πρωθυπουργός φαίνεται όμως ανήσυχος για το ενδεχόμενο να οδηγηθεί σε αίτημα για πιστωτική γραμμή, εφόσον δεν υπάρξει deal που θα διασφαλίζει επαρκώς τη βιωσιμότητα και διαχειρισιμότητα του χρέους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, χθες δημοσιεύθηκε συνέντευξη του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, στην ιαπωνική Nikkei όπου επανέφερε το θέμα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής ως “συμπληρωματικό” στο cash buffer των 20 δισ. που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο Οικονομικών.