Με διαδικασία fast track το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης

Με διαδικασία fast track το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης

Σταθερά σε τροχιά ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης κινείται η ελληνική κυβέρνηση προωθώντας προς ψήφιση με ένα νομοσχέδιο όλα τα προαπαιτούμενα, ενώ παράλληλα ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την επανάκτηση του κοινωνικού ερείσματος, με διαρκείς εμφανίσεις, περιοδείες και επικοινωνιακή εκστρατεία για το τέλος της εποχής του Μνημονίου.

Η κυβέρνηση θέλοντας να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να αποδείξει τη διατήρηση του πολιτικού κεφαλαίου αξιοπιστίας που έχτισε, ιδιαίτερα τους τελευταίους 18 μήνες, καταθέτει έως το τέλος της εβδομάδας στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, παρά τις συνεχιζόμενες διαφωνίες για το χρέος, αποδεχόμενη ωστόσο τις διαβεβαιώσεις του Βερολίνου για ολοκληρωμένη λύση μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Το νομοσχέδιο είναι πιθανό να έχει τη μορφή του επείγοντος, θα τεθεί προς συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές τη Δευτέρα και την Τρίτη, με στόχο η τελική ψήφιση από την Ολομέλεια να γίνει την Πέμπτη στις 14 Ιουνίου.

Διαφήμιση

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε δηλώσει ότι επιθυμεί το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουνίου να έχει ψηφισθεί, ώστε να μη δοθούν αφορμές για όσους ενδεχομένως επιθυμούν να ακολουθήσουν παρελκυστική τακτική έναντι της ολοκλήρωσης του προγράμματος. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τη συζήτηση που εξελίσσεται μεταξύ εταίρων και δανειστών, αναφορικά με την εξειδίκευση των μέτρων που θα καταστήσουν καλύτερα διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος.

Από το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται καθησυχαστικοί όσον αφορά τη μη επίτευξη συμφωνίας στο Washington Group και αισιοδοξούν ότι ο χρόνος που απομένει μέχρι την 21η Ιουνίου είναι περισσότερο από αρκετός για να αποβούν παραγωγικές οι διεργασίες και να προκύψει η επιθυμητή εξέλιξη.

Οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένεται να συνεχιστούν στο Εuroworking Group της Πέμπτης που θα γίνει στο Παρίσι, ωστόσο, το χρονικό περιθώριο για πλήρη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι πλέον τόσο μικρό που αξιωματούχοι του ΔΝΤ θεωρούν ότι δεν θα είναι εύκολα εφικτή.

Κι αυτό γιατί για το ΔΝΤ σίγουρα μιαν απόφαση που θα ληφθεί πριν από τη λήξη του προγράμματος ή ακόμα και στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου, όπως διαμηνύουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, θα έρθει πολύ αργά, μη επιτρέποντας στο Ταμείο να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα με πλήρη χρηματοδότηση, καθώς δεν θα έχει τον απαραίτητο χρόνο για να το ενεργοποιήσει, αλλά και να κάνει και αξιολόγηση που είναι απαραίτητη.