Με απαγωγές των 8 Τούρκων απειλεί ο Τούρκος αντιπρόεδρος, απαντά ο Κοτζιάς

Με απαγωγές των 8 Τούρκων απειλεί ο Τούρκος αντιπρόεδρος, απαντά ο Κοτζιάς

Νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας ξέσπασε χθες, επ αφορμής της απόφασης χορήγησης ασύλου και στους υπόλοιπους τέσσερις Τούρκους που έφτασαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Η Τουρκία, της οποίας τα αιτήματα έκδοσης έχουν απορριφθεί, στη βάση του κινδύνου της ζωής των οκτώ, επιμένει να χαρακτηρίζει την Ελλάδα χώρα υπόθαλψης εγκληματιών, κατηγορίες που έχει απευθύνει και κατά της Γερμανίας και των ΗΠΑ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ, με αφορμή την αποφυλάκιση και των άλλων τεσσάρων Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι κρατούνταν στο Α.Τ του Ολυμπιακού Χωριού, καθώς -όπως είχε συμβεί και με τους τέσσερις πρώτους- παρήλθε το 18μηνο της προσωρινής κράτησης, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της ελληνικής κυβέρνησης.

Διαφήμιση

Ο Μπεκίρ Μποζντάγ σημείωσε πως η Ελλάδα που έχει υποφέρει από πραξικοπήματα υποστηρίζει και υποθάλπει τους πραξικοπηματίες της οργάνωσης του Γκιουλέν.

«Αυτό δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε. Με κάποιες δηλώσεις που είχε κάνει στην Eλλάδα ο πρωθυπουργός της, αμέσως μετά το πραξικόπημα, είχαμε ένα θετικό κλίμα ότι αυτοί θα εκδοθούν στην Τουρκία. Ομολογουμένως είχαμε ελπίδες. Σκεφθήκαμε ότι ο κ. Τσίπρας κρατάει τον λόγο του. Αλλά στην πορεία είδαμε ότι με την ενεργοποίηση των δικαστικών μηχανισμών αυτοί οι πραξικοπηματίες δεν εκδόθηκαν»

σημείωσε.

Συνέχισε λέγοντας πως μπορεί η Eλλάδα να μην τους εξέδωσε ή ακόμη να τους εξασφαλίσει και άλλες δυνατότητες και σωματοφύλακες και πρόσθεσε:

«Μπορεί να τους υποθάλπει όπως κάνουν και κάποιες άλλες χώρες. Ο,τι και να κάνουν είναι καθήκον μας να βρούμε εκείνους τους πραξικοπηματίες στρατιώτες της οργάνωσης του Γκιουλέν, να τους πακετάρουμε και να τους φέρουμε στην Τουρκία. Όπου και να πάνε»,

κατέληξε.

Η απειλή αυτή ξυπνά μνήμες της υπόθεσης Οτσαλάν, ενώ τη συγκεκριμένη περίοδο η τουρκική MIT έχει βρεθεί στο στόχαστρο για αντίστοιχες επιχειρήσεις στο Κόσοβο, οι οποίες ανάγκασαν τον πρωθυπουργό να αποπέμψει πολλά μέλη της κυβέρνησής του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οργάνωση του Γκιουλέν δεν θεωρείται τρομοκρατική ούτε στην ΕΕ, ούτε στις ΗΠΑ, όπως συμβαίνει και με πολλές κουρδικές οργανώσεις.

Η απάντηση Κοτζιά

Ως άτοπες και απαράδεκτες χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τις δηλώσεις του Τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου, Μπεκίρ Μποζντάγ, σχετικά με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι «η μόνη δέσμευση του πρωθυπουργού είναι να εξασφαλίζει τη λειτουργία κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Δυστυχώς διαπιστώνω ότι μερίδα Τούρκων πολιτικών δεν μπορεί να αντιληφθεί τη σχέση πολιτικής και κράτους Δικαίου».

«Τέτοιες άτοπες δηλώσεις είναι χαρακτηριστικό για αυτούς που κάνουν εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό της χώρας τους»,

σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει αν με την δήλωση του Μποζντάγ «θα τους βρόυμε και θα τους πακετάρουμε», τίθεται θέμα απαγωγής τους ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι

«η Τουρκία ξέρει πολύ καλά ότι δεν είμαστε ένα από εκείνα εκεί τα κράτη με τα οποία μπορεί να κάνει παιχνίδια. Η Τουρκία ούτε μπορεί να έρθει να πάρει κάποιον από εδώ, ούτε δικαιούται, ούτε θα της το επιτρέψουμε».

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.