Σενάρια που μιλούν για δέσμευση λογαριασμών και εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε διάσπαση της Folli Follie κατακλύζουν τα media σήμερα, ενώ η διοίκηση της εταιρίας παραμένει στο ημίφως διενεργώντας επαφές με πιστωτές αλλά αποφεύγοντας τις δημόσιες απαντήσεις, ενώ το επενδυτικό κοινό παραμένει σε σύγχυση και η αγορά σε σοκ, καθώς οι μηχανισμοί παρακολούθησης, ελέγχου και αντιμετώπισης κρίσεων φαίνεται να έχουν αποτύχει παταγωδώς.
Από τη θρυαλλίδα που άναψε η έκθεση του QCM, καταδεικνύοντας ως ανακριβή και “φουσκωμένα” τα οικονομικά στοιχεία της Folli Follie μέχρι την ώρα που η μετοχή τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οι μέτοχοι υπέστησαν ζημιές 70%, ήτοι 700 εκατ., ενώ την ίδια στιγμή όσο σόρταραν (σσ επένδυσαν στην πτώση) έχουν βγάλει αντίστοιχα ή και περισσότερα.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για ακόμη μια φορά, αγνόησε τις ενδείξεις και τις πληροφορίες, άργησε να παρέμβει και εν τέλει πετάει το μπαλάκι στον Εισαγγελέα, περιπλέκοντας την υπόθεση και εισάγοντας παράγοντες και προεκτάσεις που θα θολώσουν τα νερά αντί να διαλευκάνουν την υπόθεση.
Την ίδια στιγμή, οι πιστώτριες τράπεζες ζητούν και λαμβάνουν επιπλέον εχέγγυα για τα δάνειά τους, ενώ παράλληλα πολλοί πιστωτές επιδιώκουν τη μετατροπή ομολογιακών δανείων που έχουν χορηγήσει σε μετοχές της θυγατρικής, Αττικά Πολυκαταστήματα, που αποτελεί και “φιλέτο”.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα media η διοίκηση Κουτσολιούτσου φαίνεται ότι βρίσκεται στην έξοδο και ο έλεγχος θα περάσει στους ομολογιούχους και τους πιστωτές, που:
είτε θα την σπάσουν σε “καλή” και “κακή” εταιρία, είτε θα δημιουργήσουν μια νέα εταιρία που θα διατηρήσει τις συμμετοχές της Folli Follie και μία άλλη για να αναλάβει την εμπορική της δραστηριότητα.
Τα χρέη
Η FG Group έχει συνολικά δανειακό άνοιγμα 613 εκατ. και ταμειακά διαθέσιμα της τάξης των 320 εκατ., για τα οποία το QCM έχει εκφράσει αμφιβολίες για την ύπαρξή τους.
Τα 613 εκατ. αποτελούνται από:
– 50 εκατ. (περίπου) δάνεια ελληνικών τραπεζών
– 380 εκατ. είναι τα δύο ομολογιακά δάνεια της εταιρίας που βρίσκονται στα χέρια ξένων και Ελλήνων θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών, ενώ
– 79 εκατ. αποτελούν κοινοπρακτικά ομολογιακά δάνεια.
– 80 εκατ. φέρεται να οφείλονται σε κοινοπρακτικά ομολογιακά δάνεια και
– 21 εκατ. σε χρηματοδοτικές μισθώσεις, κάποιες ελληνικών επίσης τραπεζών. Ο όμιλος έχει επίσης δύο ομολογιακά δάνεια.
Το πρώτο 249,5 εκατ. και ονομαστικής απόδοσης 1,75% λήξης Ιουλίου 2019, την Παρασκευή διαπραγματευόταν στο 40-45% (τιμή αγοραστών-τιμή πωλητών) της ονομαστικής του αξίας διαμορφώνοντας την απόδοσή του –το θεωρητικό επιτόκιο δανεισμού δηλαδή– άνω του 120%. Το δεύτερο, ύψους 150 εκατ. ελβετικών φράγκων και ονομαστικής απόδοσης 3,25% λήξης Νοεμβρίου του 2021, διαπραγματευόταν επίσης στο 40-45% της αξίας του, με την απόδοσή του πάνω από το 35%.