Παρέμβαση στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τη διαμόρφωση του μηχανισμού εποπτείας μετά την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο έκανε ο υπουργός Οικονομών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, δια της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου.
Με το Washington Group να μην έχει αποφέρει καρπούς, τα γερμανικά media να τοποθετούν το ΔΝΤ σε τροχιά εξόδου και την ελληνική κυβέρνηση νευρική, λόγω των παλινδρομήσεων, ο Όλαφ Σολτς θέλησε να δώσει στίγμα ότι δεν θα οδηγηθεί -για ακόμη μια φορά- η κατάσταση στα άκρα, θέλοντας να καθησυχάσει και τις αγορές, ωστόσο δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη φόρμουλα και το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναζητείται η λύση.
Νέα Σύνοδος των δανειστών της Ελλάδας έχει προγραμματιστεί γι αυτή την εβδομάδα στο Παρίσι, με στόχο να βρεθεί η φόρμουλα που θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να προχωρήσει στο swap των δανείων του με τον ESM και την Ελλάδα, καθώς και την σύνδεση χρέους-μεταρρυθμίσεων που επιδιώκει η Γερμανία.
«Όλοι οι εμπλεκόμενοι εξακολουθούν να συζητούν και εγκαίρως, πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα ληφθεί μια απόφαση»
τόνισε, μεταξύ άλλων η Ζανέτ Σβάμπεργκερ, ενώ σημείωσε ότι για τη λήψη των οριστικών αποφάσεων απαιτούνται όλες οι διαθέσιμες εκθέσεις των εμπλεκόμενων πλευρών. «Η απόφαση θα ληφθεί στην βάση αυτών» έσπευσε να προσθέσει.
Στόχο αποτελεί η επίτευξη μιας συμφωνίας έως την 21η Ιουνίου, η οποία θα περιγράφει την επόμενη ημέρα του μνημονίου, τη μορφή της εξόδου, το είδος της εποπτείας, αλλά και την έκταση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Από το τελευταίο θα κριθεί και η ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας, καθώς σε περίπτωση διαφωνίας, ο ρόλος του Ταμείου μάλλον θα περιοριστεί σε συμβουλευτικός.
Από την πλευρά των Βρυξελλών, παράλληλα, Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε προειδοποιήσει από την περασμένη εβδομάδα πως αν δεν υπάρξει συμφωνία έως σήμερα, Δευτέρα, το ΔΝΤ θα μείνει πιθανότατα εκτός.
Ανεξάρτητα πάντως από τη μορφή της συμμετοχής του ΔΝΤ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, δεσμεύθηκε χθες ότι θα επιδιωχθεί ένα σχέδιο ελάφρυνσης, το οποίο θα είναι «αξιόπιστο για τις αγορές».