Με νέα συνάντηση, αυτή τη φορά στο Παρίσι, συνεχίζονται οι διεργασίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τη διαμόρφωση του μηχανισμού εποπτείας μετά την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο.
Σύμφωνα με τους Financial Times την Πέμπτη στο Παρίσι θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων σχετικά με τα επόμενα βήματα για το ελληνικό χρέος, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις μέχρι την 21η Ιουνίου.
Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα το ΔΝΤ φαίνεται ότι δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο σχήμα, ενώ τα δάνειά του θα εξαγοραστούν σε μία ή δύο δόσεις, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης-ελάφρυνσης χρέους.
Η λύση του swap των δανείων μπορεί να χρηματοδοτηθεί τόσο από τον ESM, όσο και απευθείας από τα ταμειακά διαθέσιμα της κυβέρνησης. Σε αυτό το σημείο υπάρχουν, όμως, τριβές, καθώς η Γερμανία υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που το απόθεμα έχει δημιουργηθεί με κεφάλαια του ESM και η συμφωνία για το χρέος προϋποθέτει την αποπληρωμή του από “μεταρρυθμίσεις” τότε η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει αυξήσει την εξάρτησή της από τα κεφάλαια του μηχανισμού, ή σε διαφορετική περίπτωση να αυξήσει τον στόχο των αποκρατικοποιήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, που επικαλούνται πηγές από τη Σύνοδο του G7, αν και οι συναντήσεις των Ευρωπαίων με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν κατέληξαν σε συμφωνία, υπήρξε κάποια πρόοδος με τις διαφορές μεταξύ του Ταμείου και των εταίρων να αμβλύνονται. Αυτό, όμως, φαίνεται να μην είναι αρκετό.
Χθες ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο δήλωνε ότι πιθανότατα το Ταμείο θα μείνει μόνο σε ρόλο τεχνικού συμβούλου και όχι χρηματοδότη στο πρόγραμα. Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε προειδοποιήσει από την περασμένη εβδομάδα πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως σήμερα, Δευτέρα, το ΔΝΤ θα μείνει πιθανότατα εκτός.
Ανεξάρτητα πάντως από τη μορφή της συμμετοχής του Ταμείου ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, δεσμεύθηκε χθες ότι θα επιδιωχθεί ένα σχέδιο ελάφρυνσης, που θα είναι «αξιόπιστο για τις αγορές».