Η Κίνα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το ρήγμα ΗΠΑ-ΕΕ για νέες business

Η Κίνα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το ρήγμα ΗΠΑ-ΕΕ για νέες business

Κινήσεις με στόχο να εκμεταλλευτεί το ρήγμα στον άξονα ΗΠΑ-ΕΕ πραγματοποιεί η Κίνα, παρά τα σημαντικά αγκάθια που υπάρχουν επίσης στις διμερείς σχέσεις, στο εμπόριο και τη βιομηχανία, κινήσεις που αν μη τι άλλο δημιουργούν αίσθηση δυναμικής αναδιάταξης του παγκόσμιου εμπορικού status quo και μάλιστα προς την αντίθετη κατεύθυνση απ αυτή που φαίνεται να επιδιώκει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Επενδύοντας στο ρήγμα και τα συνδετικά στοιχεία ο Κινέζος πρεσβευετής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζανγκ Μινγκ, αναπτύσσει πρωτοβουλίες κάνοντας συνεχείς επαφές με εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., προκειμένου να προωθήσει το μήνυμα του προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, για μία «νέα εποχή ανοίγματος». Αυτό, όπως εξηγεί, μεταφράζεται σε νέες ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της περιβαλλοντικής συνεργασίας.

«Ορισμένοι Ευρωπαίοι φίλοι λένε ότι το τρέχον σύστημα δεν δουλεύει, ότι δεν είναι αρκετά δίκαιο» είπε ο Ζανγκ ενώπιον της Εμπορικης Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου και διαβεβαίωσε: «Η Κίνα είναι πάντα έτοιμη να ακούσει τις ευρωπαϊκές προτάσεις για το πώς θα βελτιώσει το σύστημα».

Η Κίνα δεσμεύτηκε να ανοίξει πόρτες στις ξένες επιχειρήσεις στο περσινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, όπου έδωσε το «παρών» ο ίδιος ο Σι. Ωστόσο ήταν η όξυνση της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ ο παράγοντας, που έδωσε ώθηση στις προσπάθειές της να αποκαταστήσει σχέσεις και να ενισχύσει δεσμούς με άλλες μεγάλες εμπορικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων η Ινδία, η Ιαπωνία και η Ινδονησία.

Διαφήμιση

Η διάθεσή της να προσεγγίσει την Ευρώπη εκπλήσσει περισσότερο, δεδομένου ότι η Ε.Ε. προσέφυγε πρόσφατα στον ΠΟΕ κατά του Πεκίνου για παράβαση δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας, δεν έχει προς το παρόν αναγνωρίσει ευθέως στην κινεζική οικονομία καθεστώς «οικονομίας της αγοράς» (αν και έχει αναθεωρήσει το σύστημα υπολογισμού για τους δασμούς αντι-ντάμπινγκ κατά τρόπο, που καθιστά πιο δύσκολη την επιβολή τους στα κινεζικά προϊόντα), ενώ έχει σπεύσει να δημιουργήσει πανευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από επιθετικές προσφορές εξαγοράς ξένων εταιριών- έχοντας σαφώς στραμμένο το βλέμμα στις κινεζικές.

Για το Πεκίνο μείζονος σημασίας είναι το project του Νέου Δρόμου του Μεταξιού, μέσω του οποίου φιλοδοξεί να εδραιώσει την παρουσία της σε όλα τα επίπεδα της ευρωπαϊκής αγοράς. Αντιθέτως με τις ΗΠΑ μία συμφωνία αποδεικνύεται πολύ δύσκολη. Μόλις χθες οι κινεζικές αρχές προειδοποίησαν ότι όλες οι συμφωνίες με την αμερικανική πλευρά θα τιναχθούν στον αέρα, εάν η Ουάσιγκτον επιβάλει δασμούς.