Κολλημένες φαίνεται να είναι οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς ο ESM και η Γερμανία φέρονται να επιμένουν στη σύνδεση των μέτρων ελάφρυνσης με τις μεταρρυθμίσεις, εισάγοντας ένα ακόμη πολιτικό επίπεδο, το οποίο όμως δεν γίνεται δεκτό από το ΔΝΤ, την Ελλάδα και την Κομισιόν καθώς δεν διασφαλίζει την υλοποίηση των μέτρων ανεξαρτήτως πολιτικών ισορροπιών, οι οποίες είναι διαρκώς μεταβαλλόμενες.
Η διάσταση απόψεων αυτή επιβεβαιώθηκε και στο Washington Group που συνεδρίασε πριν από μερικές ώρες στο Γουίστλερ του Καναδά, με τη συμμετοχή της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, του αντιπρόεδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, του επικεφαλής του ESM, Kλάους Ρέγκλινγκ και των υπουργών Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας, Όλαφ Σολτς και Μπρούνο Λε Μερ.
Ωστόσο, οι διαρροές αυτές προ των συναντήσεων έχουν -σχεδόν πάντα- χαρακτήρα ενίσχυσης της πίεσης στις διαπραγματεύσεις και διαμόρφωσης του κλίματος, ώστε η τελική έκβαση να είναι ευκολότερα αποδεκτή.
Το ΔΝΤ επιμένει στην ανάγκη ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους, ενώ δεν θέλει τα όποια μέτρα να συνδεθούν με συγκεκριμένους όρους, να εξαρτώνται δηλαδή από την υλοποίηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων- κάτι για το οποίο επιμένει το Βερολίνο. Συμφωνία δεν υπάρχει ακόμη ούτε μεταξύ των Ευρωπαίων, αφού η Γερμανία δεν αποδέχεται τη γαλλική πρόταση για μηχανισμό σύνδεσης της αποπληρωμής του χρέους με τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τη συνάντηση ο γερμανικός Τύπος είχε φροντίσει να ρίξει τον πήχυ των προσδοκιών για ενεργό συμμετοχή του Ταμείου. Στελέχη του CDU δε, σε μία πλήρη μεταστροφή της έως τώρα στάσης του, δήλωσαν ότι δεν θεωρούν απαραίτητη την ενεργοποίηση του προγράμματος από το Ταμείο, καθώς όπως σχολίαζαν συνοδεύεται από «υψηλό τίμημα».
Εν τω μεταξύ σημερινή δημοσκόπηση θέλει την πλειονότητα των Ελλήνων να τάσσεται υπέρ της «εξόδου» του ΔΝΤ από τη χώρα.