Κινητοποιήσεις κατά της επίλυσης του ονοματολογικού στήνει το ύπερεθνικιστικό πρώην κυβερνών κόμμα της πΓΔΜ, VMRO-DPMNE, υποστηριζόμενο από παράγοντες εντός και εκτός της χώρας, που διαθέτουν ευθείες και έμμεσες αναφορές στη Ρωσία.
Λίγο μετά την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ για το πλαίσιο της συμφωνίας και την erga omnes ρήτρα που περιλαμβάνεται, ο πρόεδρος της πΓΔΜ διακήρυξε ότι δεν θα υπογράψει τον σχετικό νόμο όταν ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο, πρακτική που ακολούθησε προσφάτως και με το ζήτημα της αναβάθμισης της χρήσης της αλβανικής γλώσσας. Ωστόσο, νομικά, ο πρόεδρος παρακάμπτεται εφόσον ψηφιστεί εκ νέου από το κοινοβούλιο ο νόμος.
Στην πΓΔΜ το VMRO, στελέχη του οποίου, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι, διώκονται για διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας και με δεκάδες ακόμη κατηγορίες, διοργάνωσε ένα ακόμη συλλαλητήριο το Σάββατο στα Σκόπια κατά της αλλαγής του ονόματος της χώρας τους και ζητώντας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Οι αντιδράσεις αν και έντονες, θεωρούνται αναμενόμενες και εκτιμάται ότι έχουν συμπεριληφθεί στους αρχικούς σχεδιασμούς για την επίτευξη της λύσης, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο NATO, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Διαβάστε επίσης: Ακροδεξιά, Ρωσία και εκκλησία ναρκοθετούν τη λύση του Σκοπιανού (ξανά)
Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της κυβέρνησης στα Σκόπια κρατώντας σημαίες της χώρας, ενώ κάποιοι είχαν πανό που έγραφαν: «Η Μακεδονία θα κερδίσει».
«Το VMRO-DPMNE δεν θα στηρίξει την τροποποίηση του Συντάγματος για να αλλάξει το συνταγματικό όνομα (της χώρας). Είμαστε απολύτως ξεκάθαροι σε αυτό το θέμα»
δήλωσε στους συγκεντρωμένους ο νέος πρόεδρος του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
Ο Μίτσκοσκι, ο οποίος ζήτησε να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές του χρόνου, κατήγγειλε, απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος, ότι ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ «θα επιφέρει ανεπανόρθωτη ζημιά στη χώρα, από την οποία δεν θα μπορέσει να επανέλθει».
Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του κόμματος Νίκολα Γκρούεφσκι, που κυβέρνησε την πΓΔΜ από το 2006 ως το 2016 και καταδικάστηκε την Τετάρτη σε δύο χρόνια φυλάκιση για μια υπόθεση κατάχρησης εξουσίας, δεν ήταν παρών στη χθεσινή συγκέντρωση.
Ωστόσο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν εξέφρασε τη στήριξή του στον Μίτσκοσκι μέσω ενός βιντεοσκοπημένου μηνύματός του, στο οποίο εξήρε «τους θαρραλέους και συνετούς ηγέτες (…) που δεν υποχωρούν στην πίεση ξένων δυνάμεων».
Οι δυνάμεις που επιδρούν σε αυτή τη φάση, κατά της επίλυσης του ονοματολογικού, έχουν σαφή και διακηρυγμένη φιλορωσική στάση απηχώντας τις απόψεις του Κρεμλίνου ακόμα και στα ευρωπαϊκά όργανα, γεγονός που καταδεικνύει την σαφή και άμεση εμπλοκή της Ρωσίας στη διαδικασία, εγείροντας παράλληλα ανησυχία για αντίστοιχες κινήσεις και στην Ελλάδα.
Υπ αυτό το πρίσμα μόνο τυχαία δεν είναι τα 13 συλλαλητήρια που προγραμματίζονται σε ελληνικές πόλεις, κατά της επίλυσης του ονοματολογικού.