Σκοπιανό: Τσίπρας-Ζάεφ παίζουν με το χρόνο και τις… αισθήσεις

Σκοπιανό: Τσίπρας-Ζάεφ παίζουν με το χρόνο και τις… αισθήσεις

Την αίσθηση ότι η συμφωνία πλησιάζει και ότι παρά τις δυσκολίες που ανακύπτουν, σε πολιτικό επίπεδο, οι διεργασίες δεν έχουν παγώσει, έδωσε με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ενώ σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, MIA, δεν έχει υπάρξει ακόμη επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών η επικοινωνία και επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο πρωθυπουργών έμοιαζε τυπική διαδικασία, ωστόσο η παρέμβαση του προέδρου της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, κατά του erga omnes φαίνεται να αποτελεί εμπόδιο.

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις στο Σοκοπιανό

Διαφήμιση

Αυτή την εικόνα δίνουν με διαρροές παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία αντικρούουν εν μέρει αξιωματούχοι της πΓΔΜ, κάνοντας έκκληση για ψυχραιμία και σοβαρότητα.

Όπως έχει επισημάνει το Crisis Monitor, οι κυβερνήσεις Ελλάδας και πΓΔΜ αναζητούν εχέγγυα για τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας εφόσον υπογράψουν τη συμφωνία, καθώς και ικανά αντισταθμιστικά οφέλη στην οικονομία ώστε να στηριχθούν οι κοινωνίες και να επικρατήσουν τα θετικά έναντι των αρνητικών.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων αποκάλυψε πως και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι, αν επιτευχθεί συμφωνία, αυτή θα υπογραφεί στις Πρέσπες ενώ απέφυγε να προχωρήσει σε λεπτομέρειες για ονόματα λέγοντας πως “όταν καταλήξουμε στο όνομα, ό,τι και να περιλαμβάνει αυτό, θα ενημερώσουμε άμεσα τους πολίτες μας”.

Ο ίδιος σημείωσε ότι Ελλάδα και ΠΓΔΜ είναι αποφασισμένες να βρεθεί η λύση στο όνομα και εξέφρασε εκ νέου την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 21 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται πως πηγές της ελληνικής κυβέρνησης έχουν δηλώσει πως η Αθήνα – που δεν υποχωρεί στην ονομασία “έναντι όλων” (erga omnes) και τη συνταγματική αναθεώρηση- έκανε σαφές ότι “η συζήτηση έκλεισε την προηγούμενη Κυριακή. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να συζητήσουμε”.