Κλίμα συμφωνίας εν αναμονή διαμορφώνει το Μέγαρο Μαξίμου, διατηρώντας όλα τα χαρτιά στα χέρια του και εντείνοντας τις πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες, γύρω από το Σκοπιανό στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα αναδεικνύει το θέμα -ατύπως- σε μοχλό πίεσης έναντι εταίρων και συμμάχων.
Αν και οι υπουργοί Εξωτερικών και ο Ζόραν Ζάεφ μιλούν για συμφωνία εν αναμονή, στην Ελλάδα, το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι ακόμα δεν έχει κλείσει το ζήτημα, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Το κλίμα όμως που δείχνει στην κατεύθυνση της λύσης έχει διαμορφωθεί και το πλαίσιο έχει γίνει σαφές, βοηθώντας την πολιτική και κοινωνική επώαση του ζητήματος.
Διαβάστε επίσης: Ο Τσίπρας έβαλε Σκοπιανό, Μεταμνημόνιο και χρέος σε ένα πακέτο
Πολιτικά, ακόμα και άμεσα να ανακοινωθεί η συμφωνία, η ψήφισή της από την Ελλάδα θα έρθει αργότερα και σε συνάρτηση με την αποδοχή της από τα Σκόπια, ενώ λόγω της μορφής της θα έχει διετή περίοδο εφαρμογής, διαχέοντας το πολιτικό κόστος και δίνοντας χώρο και χρόνο στις κυβερνήσεις να επιτύχουν τις απαραίτητες πολιτικές συγκλίσεις και ισορροπίες ώστε να μη διακυβευτεί η πολιτική σταθερότητα.
Διαβάστε επίσης: Σκοπιανό: Η εκκλησία της πΓΔΜ στέλνει μήνυμα… συμφωνίας και αδειάζει Ιβάνοφ-Πούτιν
Ήδη στην πΓΔΜ
Στην Ελλάδα οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Μακεδονίας προκήρυξαν συλλαλητήρια σε 13 πόλεις, ενώ κατέθεσαν και μηνυτήρια αναφορά κατά του Νίκου Κοτζιά.
Οι εξελίξεις αυτές, όμως, αν και αντιδραστικές, επιτρέπουν στην κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να αφουγκραστούν την κοινωνία, να μετρήσουν αντιδράσεις και να προσαρμόσουν την επικοινωνιακή στρατηγική τους. Παράλληλα όμως, οι ίδιες αντιδράσεις εξαναγκάζουν το χέρι των συμμάχων και εταίρων, για τους οποίους η επίλυση του ονοματολογικού είναι ζήτημα στρατηγικής σημασίας.
Η ενεργοποίηση δυνάμεων που επιδρούν πάνω στην ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα παράλληλα, με συνεκτικό τρόπο και οι οποίες διαθέτουν κοινή συνισταμένη, διευρύνει το περιθώριο κυβερνητικών χειρισμών και μεγιστοποιεί τις ανοχές και αντοχές του συστήματος.
Όπως έχει επισημάνει το Crisis Monitor η επίλυση του Σκοπιανού προϋποθέτει όμως και περιβάλλον κοινωνικής ηρεμίας, το οποίο δεν μπορεί να διαμορφωθεί σε συνθήκες παρατεταμένης οικονομικής καχεξίας. Συνεπώς, απαιτείται η βελτίωση του οικονομικού κλίματος και προοπτικών, έτσι ώστε η κοινωνία να μην αναζητήσει την επόμενη ημέρα αντί να υπερασπίζεται κεκτημένα, ως μέσο άμυνας απέναντι σε μια ολιστική λαίλαπα.
Δομή σίριαλ
Στην κατεύθυνση της ωρίμανσης του θέματος, της προετοιμασίας του εδάφους και της εξοικείωσης της κοινωνίας με τους “δαίμονές” της η ελληνική κυβέρνηση αξιοποιεί τα media και την “όρεξη” που καλλιεργούν για διαρκείς εξελίξεις, τροφοδοτώντας την ημερήσια ειδησεογραφία με διαρροές, ειδήσεις και διαψεύσεις.
Όπως μεταδίδουν τα ελληνικά media εντός των επομένων ωρών αναμένεται ότι θα γίνει η κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ, η οποία αποτελεί τον προθάλαμο της Συνόδου των Πρεσπών.
Το κλίμα, έντασης, αντίρροπων πιέσεων και πόλωσης, όμως, όπως εκφράζεται από τη ροή της ειδησεογραφίας, συμβάλλει στην κατεύθυνση του εκφυλισμού των αντιδράσεων και της ηπιότερης υποδοχής της τελικής συμφωνίας.
Δεν είναι τυχαίο, ότι ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έχει αποκαλύψει ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επιμένει ότι “συμφωνία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει”, διευκρινίζοντας ότι «όταν θα υπάρξει, θα ενημερώσουμε τις πολιτικές δυνάμεις και τον ελληνικό λαό, για να ακολουθήσει μια ευρεία και διεξοδική συζήτηση».
Το κλίμα στα Σκόπια
Οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας βρίσκονται σε κομβικό σημείο και εφόσον καταγραφεί σύγκλιση στην επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών, το επόμενο βήμα θα είναι η συνάντησή τους στις Πρέσπες, σε μια συμβολική τοποθεσία στα σύνορα Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ, όπου θα υπογραφεί και η συμφωνία.
Στη συνέχεια, η συμφωνία θα πάει στην Βουλή της ΠΓΔΜ και εφόσον ο Ζάεφ πάρει το «πράσινο φως», η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ με την οποία θα συναινεί στην ένταξή της, υπό τον όρο της ολοκλήρωσης των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων.
Ο Ζάεφ θα προκληθεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τέλος Ιουνίου όπου θα λάβει ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών ενώ τον Ιούλιο θα προσκληθεί και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Με αυτά τα σημαντικά ορόσημα για τη χώρα του, ο Ζάεφ θα πάει σε δημοψήφισμα για νέα ονομασία και erga omnes το φθινόπωρο.
Τα δύσκολα έρχονται στη συνέχεια αφού ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θα πρέπει να «περάσει» με πλειοψηφία 2/3 την συνταγματική αναθεώρηση. Όταν όλες οι διαδικασίες ολοκληρωθούν τότε η συμφωνία θα έρθει προς επικύρωση από το ελληνικό Κοινοβούλιο, περίπου στα τέλη της χρονιάς.