Καθυστερήσεις, λόγω πολιτικών δυσκολιών στην πΓΔΜ, οι οποίες όμως ήταν εξ αρχήν αναμενόμενες, παρουσιάζονται στη διαδικασία επίτευξης της τελικής συμφωνίας σε επίπεδο πρωθυπουργών, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω την περάτωση της πριν από Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ελληνικά media επικαλούμενες ανώνυμο κυβερνητικό αξιωματούχο η πλευρά της ΠΓΔΜ από ότι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών.
Στο πλαίσιο αυτό πιθανότατα να απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών.
Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως επισημάνει ότι τέτοιες κινήσεις εξυπηρετούν την πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος και από τις δύο πλευρές, ενώ παράλληλα εξαναγκάζουν την παρέμβαση δυνάμεων που ενδιαφέρονται για την επίτευξη συμφωνίας, με τρόπο που ενισχύουν την πολιτική σταθερότητα.
Τις τελευταίες ώρες πάντως ανακοινώθηκε η απόφαση της Εκκλησίας της πΓΔΜ να υπαναχωρήσει από το όνομα Μακεδονία και να ζητήσει ένταξη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο υπό την ονομασία Αρχιεπισκπή των Αχρίδων, κίνηση υψηλού συμβολισμού, η οποία συνέπεσε με την ανακοίνωση του προέδρου Ιβάνοφ να διαμηνύσει ότι δεν θα υπογράψει την συμφωνία όταν ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο εφόσον περιέρχει ρήτρα erga omnes.
Αντιδράσεις σε κοινωνικό επίπεδο καταγράφονται και στην Ελλάδα με τους Μακεδονικούς Συλλόγους να ετοιμάζουν συλλαλητήρια σε 13 πόλεις και να καταθέτουν μήνυση κατά του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.
Σε πολιτικό επίπεδο το κλίμα, στην Ελλάδα, είναι ηπιότερο, με την Ντόρα Μπακογιάννη να καλεί την κυβέρνηση να ενημερώσει τα κόμματα πριν την οριστικοποίηση της συμφωνίας.