“Βελούδινη” πολιτική αλλαγή στην Ισπανία, ο Σάντσεθ πρωθυπουργός

“Βελούδινη” πολιτική αλλαγή στην Ισπανία, ο Σάντσεθ πρωθυπουργός

Βελούδινη ήταν η κυβερνητική αλλαγή στην Ισπανία αν και συνέβη σε κλίμα πόλωσης και σκληρής αντιπαράθεσης, ωστόσο το κλίμα συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, η συναντίληψη του κινδύνου που εγκυμονούσε ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση και η ταχύτητα με την οποία εκτυλίχθηκαν οι διεργασίες, επέτρεψαν την πτώση της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι και την αντικατάστασή της, από κεντροαριστερή συνεργασία Σοσιαλιστών-Podemos, στο πλαίσιο της ίδιας Βουλής.

Ειδικότερα, υπέρ της πρότασης μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι που κατέθεσαν οι Σοσιαλιστές ψήφισαν 180 βουλευτές, ενώ 169 καταψήφισαν και ένας απείχε.

«Θα γράψουμε μία νέα σελίδα στην ιστορία της Δημοκρατίας στη χώρα μας» δήλωσε ο Σάντσεθ λίγο πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Διαφήμιση

Σε σύντομη ομιλία του νωρίτερα στο κοινοβούλιο, ο συντηρητικός Μαριάνο Ραχόι συνεχάρη τον αντίπαλό του, παραδεχόμενος την ήττα του εν όψει της ψηφοφορίας. «Μπορούμε να υποθέσουμε πως η πρόταση μομφής θα υπερψηφιστεί. Κατά συνέπεια ο Πέδρο Σάντσεθ θα γίνει ο νέος πρόεδρος της κυβέρνησης», είπε.

Ο Σάντσεθ αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα τη Δευτέρα και η κυβέρνησή του να διοριστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση μομφής είχε κατατεθεί την περασμένη Παρασκευή από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) μία ημέρα μετά την καταδίκη του Λαϊκού Κόμματος (PP) του Ραχόι σε δίκη για μεγάλη υπόθεση διαφθοράς.

Η ισπανική Δικαιοσύνη αποφάσισε συγκεκριμένα την επιβολή προστίμου 245.492 ευρώ στο Λαϊκό Κόμμα για «συμμετοχή με σκοπό το κέρδος» σε σύστημα δωροληψιών με αντάλλαγμα αναθέσεις δημοσίων συμβολαίων. Στην ίδια δίκη 29 κατηγορούμενοι για διαφθορά, μεταξύ των οποίων πρώην στελέχη του PP, καταδικάστηκαν συνολικά σε ποινές κάθειρξης 351 ετών.