Κυβέρνηση λαϊκιστών, ευρωφοβικών και ακροδεξιών απέκτησε τελικά η Ιταλία, μετά από αναταράξεις των τελευταίων ημερών που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος πολιτικο-οικονομικής κρίσης.
Παρά το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση, υπό τον πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε, και με τη στήριξη των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά, δέχθηκε το veto του προέδρου της Δημοκρατίας στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, αυτό δεν αλλάζει ιδιαίτερα το εκρηκτικό μείγμα και την προοπτική σκληρής αντιπαράθεσης με την ΕΕ και τις χώρες του διευθυντηρίου.
Ο 53χρονος καθηγητής Νομικής, Τζουζέπε Κόντε, καλείται τώρα να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει μεγάλες μειώσεις φόρων, αύξηση των κοινωνικών δαπανών και αυστηρούς περιορισμούς στη μετανάστευση και θα μπορούσε να φέρει τη Ρώμη σε ευθεία σύγκρουση με τις Βρυξέλλες. Η Ε.Ε. και το Βερολίνο στέλνουν πάντως μήνυμα διάθεσης για συνεργασία.
Ωστόσο με ανακούφιση αντιμετωπίζουν τόσο η Ε.Ε. όσο και οι αγορές το γεγονός ότι με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης αποφεύγεται η άμεση προσφυγή σε νέες κάλπες, οι οποίες και θα μπορούσαν να βγάλουν ακόμη πιο ενισχυμένες τις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις. Παράλληλα θετικά αντιμετωπίζεται η επιλογή ενός φιλοευρωπαϊστή στο υπουργείο Οικονομικών.
Το πιο κρίσιμο υπουργείο αναλαμβάνει ο Τζοβάνι Τρία, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας προσκείμενος στην ιδεολογική κατεύθυνση της Λέγκας σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής, που όμως ταυτόχρονα τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ιταλίας στην Ευρωζώνη. Ο Πάολο Σαβόνα, στην τοποθέτηση του οποίου άσκησε βέτο ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, αναλαμβάνει υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Μεγάλη (και σίγουρα ευχάριστη για τις Βρυξέλλες) έκπληξη είναι η επιλογή του Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι, ο οποίος εργάστηκε για μια 20ετία στις Βρυξέλλες, ενώ ήταν ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τόσο του Μάριο Μόντι όσο και του Ενρίκο Λέτα (2011-2014). Αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών.
Το 18μελές υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν μόλις πέντε γυναίκες, μοιράστηκε σχεδόν εξίσου ανάμεσα στα δύο κόμματα της συμμαχίας, παρότι η Λέγκα δεν έλαβε παρά μόλις το 17% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου, έναντι 32% των Πέντε Αστέρων.