Καλυμμένο ομόλογο 500 εκατ. ετοιμάζει η Eurobank

Καλυμμένο ομόλογο 500 εκατ. ετοιμάζει η Eurobank

Κινήσεις με στόχο τη βελτίωση της ρευστότητας, ώστε να απαντήσει στα προβλήματα που εντόπισαν τα stress tests προετοιμάζει η Eurobank, καθώς όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίωνας Καραβίας, επί τάπητος βρίσκεται η έκδοση καλυμμένου ομολόγου της τάξης των 500 εκατ.

Αν και η Eurobank πέρασε με ικανοποιητικές αποδόσεις, σε επίπεδων δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, τα stress tests, οι δείκτες ρευστότητας, στους οποίους εστιάζει η Βασιλεία ΙΙΙ και οι επερχόμενη άσκηση της EBA, δίνουν βάση στη ρευστότητα (LCR), σημείο όπου οι ελληνικές τράπεζες υστερούν.

Ο κ. Καραβίας, μιλώντας στο Bloomberg, σημείωσε ότι η νέα ομολογιακή έκδοση μπορεί να ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ και προσέθεσε ότι η κίνηση θα γίνει χωρίς πίεση, συνεκτιμώντας τις γενικότερες συνθήκες.

Διαβάστε  Stress tests: Ρίσκο, LCR, cyber και NPL's τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Καραβίας προανήγγειλε νέο σχέδιο με περισσότερο επιθετικούς στόχους μείωσης των προβληματικών δανείων. «Είναι ευθύνη μας να δείξουμε στην αγορά, με πειστικό τρόπο, πως από τα προβλεπόμενα επίπεδα του 2019 μπορούμε να κινηθούμε χαμηλότερα, μεταξύ 10%-20%, τα επόμενα χρόνια».

Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, ακόμα και αν επιτευχθεί ο στόχος μείωσης των κόκκινων δανείων για το 2019 όπως έχει συμφωνηθεί με τον SSM, ο δείκτης NPEs θα παραμείνει αρκετά υψηλός στο επίπεδο του 27% και φιλοδοξία της διοίκησης είναι με το νέο σχέδιο να επιτύχει ακόμα μεγαλύτερη μείωση NPEs.

Διαβάστε  Σε fast track η απεξάρτηση των τραπεζών από τον ELA

Μεταξύ άλλων, ο CEO της Eurpobank σημείωσε ότι η τράπεζα προετοιμάζει μια νέα συναλλαγή πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία καλύπτονται από εξασφαλίσεις. Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και τη συζήτηση περί προληπτικής γραμμής, ο κ. Καραβίας τόνισε ότι «αποκλειστικά από την πλευρά του τραπεζικού συστήματος η βέλτιστη επιλογή είναι μια φόρμουλα που θα επιτρέπει στην ΕΚΤ να διατηρήσει το waiver για τα ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο είμαστε προετοιμασμένοι να συνεχίσουμε τη δουλειά μας, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης».

Με καθαρά κέρδη ύψους 35 εκατ. ευρώ έκλεισε το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρήσης για τον όμιλο Eurobank, ενώ αν δεν υπολογιστούν μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες και έκτακτα αποτελέσματα τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 57 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα οργανικά πριν από προβλέψεις κέρδη ανήλθαν στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά κέρδη προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε 233 εκατ. ευρώ και ήταν μειωμένα κατά 2% και 13% έναντι του πρώτου και τέταρτου τριμήνου του 2017.

Διαβάστε  Η Eurobank εξαγόρασε τις μετοχές του "νόμου Αλογοσκούφη"

Διαφήμιση