Με καθυστέρηση ενός έτους και παρά τα αιματηρά γεγονότα της Καταλονίας, ήταν η Δικαιοσύνη που τελικά εκθρόνισε τον Μαριάνο Ραχόι και το δεξιό PP από την κυβέρνηση, καθώς η βαριά καταδίκη για διαφθορά κατά του κυβερνώντος κόμματος και πολλών στελεχών του αποτέλεσε τη θρυαλλίδα που οδήγησε στην κατάρρευση της κυβέρνησης και στην -χωρίς εκλογές- αντικατάστασή της από άλλη, εκ διαμέτρου αντίθετης πολιτικής προέλευσης.
Η Δημοκρατία στην Ισπανία είχε δώσει επαρκείς λύσεις, η Βουλή λειτούργησε, το πολιτικό προσωπικό βρήκε κοινές συνισταμένες και η χώρα απέφυγε μια αποσταθεροποιητική διαδικασία, που σε αυτό το κλίμα θα μπορούσε να εκτροχιάσει την οικονομία της χώρας.
Όπως όλα δείχνουν, ο σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσεθ αναμένεται να αναλάβει σήμερα -εκτός απροόπτου- τα ηνία της Ισπανίας, σχηματίζοντας νέα κυβέρνηση, καθώς η πρόταση μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι φαίνεται ότι θα υπερψηφιστεί, δημιουργώντας διπλό ιστορικό προηγούμενο.
Ο Σάντσεφ φαίνεται ότι έχει συγκεντρώσει 180 στην πρόταση μομφής, η οποία θα αποτελέσει παράλληλα το πρώτο βήμα για τον ίδιο, που θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για να συγκυβερνήσει με τους Podemos.
Στην Ισπανία, θα συγκροτηθεί μια προσωρινή κυβέρνηση, η οποία δεν φαίνεται να προκαλεί αναταραχή.
Θετικές είναι οι ενδείξεις από τις αγορές, καθώς ενώ συζητείται η πρόταση μομφής, ο δείκτης Ibex 35 ενιχύεται. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι δεν αισθάνεται καμία ανησυχία για τη λειτουργία των δημοκρατικών μηχανισμών στην Ισπανία.
Ωστόσο, υπάρχει πάντα -μέχρι την τελευταία στιγμή- το ενδεχόμενο ο Μαριάνο Ραχόι να παραιτηθεί και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, κατεύθυνση στην οποία πιέζεται από το εσωτερικό του Λαϊκού Κόμματος, αλλά η οποία κρύβει μεγάλη περίοδο πολιτικής αστάθειας με επιπτώσεις που είναι δύσκολο να προβλεφθούν, σε αυτή τη φάση.