Η Fitch ετοιμάζει μαζική υποβάθμιση τουρκικών τραπεζών

Η Fitch ετοιμάζει μαζική υποβάθμιση τουρκικών τραπεζών

Διαστάσεις χιονοστιβάδας προσλαμβάνει η οικονομική κρίση στην Τουρκία, καθώς η δραματική διολίσθηση της λίρας έχει εκτοξεύσει το εξωτερικό χρέος της χώρας, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται στις τράπεζες που έχουν δανειστεί σε ξένο νόμισμα.

Με τον Ταγίπ Ερντογάν να αντιπαρατίθεται διαρκώς με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας και να εξαγγέλλει την υπαγωγή της στην κηδεμονία του, τη λίρα να διολισθαίνει περαιτέρω και την οικονομία να παραπαίει, η Fitch έθεσε σε λίστα επιτήρησης για υποβάθμιση τις αξιολογήσεις 25 τραπεζικών ιδρυμάτων της γειτονικής χώρας.
TRYUSD Chart
Σύμφωνα με το σκεπτικό τoυ οίκου αξιολόγησης, η απόφαση αντανακλά τον κίνδυνο επιδείνωσης των συνθηκών λειτουργίας, της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και της κεφαλαιακής επάρκειας των τουρκικών τραπεζών.

Διαβάστε  Ο Ερντογάν κάνει σάκο του μποξ την Ελλάδα

Μάλιστα, προειδοποιεί για ζητήματα ρευστότητας και χρηματοδότησης, λόγω της αυξανόμενης μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές, σε συνδυασμό με το ασταθές κλίμα στο εσωτερικό της χώρας.

Η τουρκική λίρα, από την αρχή του έτους, έχει απωλέσει το 20% της αξίας της έναντι του δολαρίου, με την κεντρική τράπεζα να «απαντά» με αύξηση του επιτοκίου κατά 300 μονάδες βάσης στο 16,5%.


Σήμερα το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε κατά 2,13% και διαμορφώθηκε στις 4,62 λίρες ανά αμερικανικό δολάριο.

Διαβάστε  Ανησυχία για την τουρκική οικονομία, έκρηξη του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών

Η Fitch εκτιμά ότι -χάρη στην κίνηση της κεντρικής τράπεζας- οι άμεσοι κίνδυνοι για τη μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Τουρκίας έχουν περιοριστεί το τελευταίο διάστημα.

Παρόλα αυτά, η μειωμένη συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας και οι αρνητικές εξελίξεις στην οικονομική ανάπτυξη, είναι πιθανό να συνεπάγονται την επιδείνωση των τραπεζικών ισολογισμών.

Διαβάστε  Σε crisis mode η Τουρκία, κατά 3% αύξησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα

Σημαντικός παραμένει, άλλωστε, και ο κίνδυνος της χρηματοπιστωτικής αστάθειας, δεδομένου και του απρόβλεπτου χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής, εν όψει και των προεδρικών εκλογών του Ιουνίου.

Διαφήμιση