Σαφές μήνυμα στους εταίρους και πιστωτές της Ελλάδας έστειλε με δηλώσεις του ο -συνήθως επικριτικός- επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στην Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο, σε συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Ο Ντέκλαν Κοστέλο επέστησε την προσοχή στις παρενέργειες της ιταλικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα θα είναι σε εύθραυστη κατάσταση, ενώ κάλεσε παράλληλα τους Ευρωπαίους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους.
Οι δηλώσεις του Ευρωπαίου αξιωματούχου έρχονται τη στιγμή που εντείνονται οι διαπραγματεύσεις ΔΝΤ-ESM για την ελάφρυνση του χρέους και με την ελληνική κυβέρνηση για τον μηχανισμό εποπτείας τη μεταμνημονιακή εποχή και ανεβάζουν το επίπεδο της πίεσης για την άμεση επίτευξη συμφωνίας.
Όπως ανέφερε, η κατάσταση στην Ιταλία έχει επίπτωση στα spreads. «Θα είναι ευαίσθητη η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές. Θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις» υπογράμμισε και ξεκαθάρισε πως οι ριζικές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα απαιτήσουν 5 με 10 χρόνια για να ολοκληρωθούν.
Ο κ. Κοστέλο διεμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει την πολιτική της, και να αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις, διότι κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη. «Είναι σημαντικό και οι εταίροι να κάνουν τις προσπάθειές τους. Η Ελλάδα έχει χτίσει το ταμειακό απόθεμα που μειώνει την έκθεση στις αγορές και βρίσκεται στον αεροδιάδρομο για να απογειωθεί, αλλά η κατάσταση δεν βοηθά την Ελλάδα». «Η κυβερνητική πολιτική πρέπει να είναι προσεκτική. H Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα οχτώ χρόνια» σημείωσε.
«Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα, αλλά η βασική πρόκληση είναι η βιώσιμη ανάπτυξη. Απαιτεί οι εταίροι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος και την Ελλάδα να έχει βιώσιμες πολιτικές»
ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το στέλεχος της Κομισιόν εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και τόνισε πως στο επικείμενο Eurogroup της 21η Ιουνίου θα εξεταστεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους και η μεταμνημονιακή πορεία της χώρας.
Σε σχέση με το ζήτημα της μεταμνημονιακής προετοιμασίας, είπε πως οι Ευρωπαίοι βοηθούν την Ελλάδα να κτίσει το ταμειακό απόθεμα της για την επόμενη ημέρα και πως λαμβάνονται μέτρα που θα διευκολύνουν την αποπληρωμή του χρέους σε βάθος 10 με 20 ετών.