Σκοπιανό: Ο Ιβάνοφ προσπαθεί να κάψει τη λύση

Σκοπιανό: Ο Ιβάνοφ προσπαθεί να κάψει τη λύση

Παρέμβαση με στόχο να εκτροχιάσει τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων έκανε ο πρόεδρος της πΓΔΜ, δηλώνοντας ότι δεν αποδέχεται τον erga omnes χαρακτήρα της λύσης, κίνηση που ωστόσο, ήταν αναμενόμενη, δεδομένης της προσέγγισης του Γκέοργκι Ιβάνοφ με τη Ρωσία.

Η “σφήνα” από τον πρόεδρο της πΓΔΜ, που προέρχεται από το υπερεθνικιστικό πρώην κυβερνών κόμμα, VMRO-DPMNE, έρχεται μόλις ένα 24ωρο πριν από τη συνάντησή του με τον Ντιμιτρόφ για να ενημερωθεί λεπτομερώς για τις συζητήσεις που είχαν σε Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες ο ΥΠΕΞ της χώρας και ο Νίκος Κοτζιάς.

Σύμφωνα με ΜΜΕ των Σκοπίων, με την στάση του αυτή ο Ιβάνοφ δηλώνει ότι δεν προτίθεται να υπογράψει τη συμφωνία για το όνομα, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί με απόλυτη πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ.

Διαφήμιση

Όπως αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε η Προεδρία της ΠΓΔΜ,

«η θέση του Προέδρου Ιβάνοφ βασίζεται σε αρχές και συγχρόνως είναι συνεπής με τις θέσεις όλων των προηγούμενων Προέδρων της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Αυτή η θέση είναι ότι ο Πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται λύση στο ζήτημα της ονομασίας για όλες τις χρήσεις ή erga omnes»

Στον απόηχο της τοποθέτησης Ιβάνοφ το γραφείο Τύπου του Ελληνα πρωθυπουργού αναφέρει ότι

«η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντοτε σαφής και καθαρή: Προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της πΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση».

Της ανακοίνωσης είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ ότι υπάρχει επί της αρχής συμφωνίας με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.

Η δύναμη του Ιβάνοφ έγκειτο στην εκκλησία και το χριστιανικό στοιχείο, μέτωπο στο οποίο φαίνεται να χάνει έδαφος καθώς η εκκλησία της πΓΔΜ απέστειλε επιστολή-αίτημα ένταξης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, εγκαταλείποντας την ονομασία “Μακεδονία” και επαναβαπτιζόμενη ως “Εκκλησία των Αχρίδων”.