Επιστολή-αίτημα ένταξης υψηλής πολιτικής και σημειολογικής αξίας απέστειλε η εκκλησία της πΓΔΜ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, αποκαλύπτοντας τις παράλληλες εκκλησιαστικές διεργασίες στην κατεύθυνση της επίτευξης λύσης και συμβάλλοντας καταλυτικά στην προετοιμασία της κοινής γνώμης και στις δύο χώρες.
Στην επιστολή η εκκλησία της πΓΔΜ απεθύνει αίτημα στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ζητώντας να εγκαταλείψει την ονομασία «Εκκλησία της Μακεδονίας» και να υπαχθεί εκ νέου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο υπό τον τίτλο «Αρχιεπισκοπή Αχρίδων».
Το αίτημα αυτό μάλιστα συνοδεύεται και από επιστολή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ο κ. Ζάεφ είχε επισκεφτεί στις 10 Απριλίου το Οικουμενικό Πατριαρχείο και είχε συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.
Η κίνηση αυτή είναι επίσης υψηλής σημειολογικής αξίας, καθώς ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκέοργκι Ιβάνοφ, είχε προσφάτως τιμηθεί από την εκκλησία της Ρωσίας, δείχνοντας με σαφήνεια που βρίσκονται οι εξαρτήσεις του.
Το χρονικό της εκκλησιαστικής προσέγγισης
Αν και από τα ελληνικά media η απόφαση της εκκλησίας της πΓΔΜ αντιμετωπίζεται ως απρόσμενη, στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι διεργασίες για την εκκλησιαστική προσέγγιση ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο προκαθήμενος της εκκλησίας των Σκοπίων κατέθεσε αίτημα ένταξης στο πατριαρχείο της Βουλγαρίας, προκαλώντας τότε τις αντιδράσεις της Σερβίας, στην οποία υπαγόταν και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Της κίνησης αυτής ακολούθησαν διαβουλεύσεις, με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να δηλώνει, λίγο αργότερα, ότι το Πατριαρχείο είναι η φυσική οικογένεια των Βαλκανικών εκκλησιών. Στη συνέχεια στις εν εξελίξει διεργασίες άσκησε παρέμβαση και η εκκλησία της Ελλάδας, η οποία δημοσιοποιήθηκε μάλιστα στη συνάντηση του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον Ιανουάριο.
Στο εν μεταξύ όμως, μεσολάβησε επίσκεψη και βράβευση του προέδρου της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ από τη Ρωσική εκκλησία, ένδειξη της προσπάθειας εκτροχιασμού της πορείας σύγκλισης μεταξύ της εκκλησίας της πΓΔΜ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Η απόφαση της εκκλησίας της πΓΔΜ έρχεται ακριβώς τη στιγμή που οι κυβερνήσεις διαμηνύουν ότι έχουν καταλήξει σε λύση και βρίσκονται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας του εδάφους για την εισαγωγή της προς ψήφιση στα κοινοβούλια. Παράλληλα επιτυγχάνει να γύρει την πλάστιγγα υπέρ του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, στην αντιπαράθεση με τον πρόεδρο Γιόργκι Ιβάνοφ, για τον erga omnes χαρακτήρα της νέας ονομασίας.
Η σύγκρουση σε αυτό το επίπεδο ήταν, όμως αναμενόμενη και προεξοφλημένη, καθώς στόχος ο πρόεδρος της πΓΔΜ είναι εμφανώς ρωσόφιλος και δεν επιθυμεί την ένταξη στο NATO, καθώς προέρχεται από το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρουέφσκι.
Το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου
Ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, συνελθοῦσα σήμερον ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α.Θ.Παναγιότητος, ἐξήτασε τό αἴτημα τῆς ἐν σχίσματι Ἐκκλησίας τῶν Σκοπίων, ὑποστηριζόμενον καί διά γράμματος τοῦ Πρωθυπουργοῦ τῆς FYROM Ἐξοχ. κ. Ζόραν Ζάεφ, περί ἀναλήψεως ὑπό τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου τῆς πρωτοβουλίας ἐπαναφορᾶς τῆς Ἐκκλησίας αὐτῆς εἰς τήν κανονικότητα ὑπό τό ὄνομα τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀχριδῶν, καί ἀπεφάσισε νά ἐπιληφθῇ αὐτοῦ καί διενεργήσῃ τά δέοντα ὑπό τούς ἀπαραβάτους ὅρους τῶν ἱστορικοκανονικῶν ἁρμοδιοτήτων καί προνομίων τοῦ πρωτοθρόνου Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου.
Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 30ῇ Μαΐου 2018 Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου