Πέφτει η κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία, προς κυβέρνηση συνεργασίας Podemos-Σοσιαλιστών

Πέφτει η κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία, προς κυβέρνηση συνεργασίας Podemos-Σοσιαλιστών

Ενώπιον μιας ακόμη πολιτικής κρίσης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της Ισπανίας, προσθέτοντας στο ήδη αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο στον ευρωπαϊκό Νότο, ο οποίος βρίσκεται στη δίνη της ιταλικής κρίσης, η οποία δύσκολα θα μετριαστεί, ακόμα και μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Στην Ισπανία η δικαστική απόφαση που καταδικάζει το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι και πλειάδα στελεχών του για σκάνδαλο διαφθοράς, κατάχρηση εξουσίας και κατάχρηση Δημοσίου χρήματος, φαίνεται ότι άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου για την κυβέρνηση, η οποία είναι πλέον πολύ πιθανό να καταρρεύσει.

Η ηγεσία του PNV – του Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος – συνεδρίασε στο Μπιλμπάο και αποφάσισε να ψηφίσει υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, η οποία συγκεντρώνει τώρα τις απαιτούμενες 176 ψήφους για την απόλυτη πλειοψηφία.

Διαφήμιση

Οι Σοσιαλιστές φέρονται να έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα στηρίξει μια νέα αριστερή κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους Podemos και με ανοχή ή ακόμα και συμμετοχή των εθνικιστών της Καταλονίας της χώρας των Βάσκων.

Ενδεικτικό είναι ότι ο Μαριάνο Ραχόι, δεν μετέβη στο Κοινοβούλιο για την απογευματινή συνεδρίαση, όπου όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα ανακοινώσουν τις θέσεις τους.

Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης έγραφαν ότι ο Ραχόι εξέταζε το ενδεχόμενο παραίτησής του πριν από την αυριανή ψηφοφορία, σενάριο που απέκλεισε η γενική γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος (PP) Μαρία Ντολόρες δε Κασπεδάλ.