Ο κόσμος στο χείλος εμπορικής αναρχίας

Τη βίαιη ανατροπή του παγκόσμιου εμπορικού και γεωοικονομικού status quo επιχειρεί με συντονισμένες -αν και φαινομενικά σπασμωδικές- κινήσεις ο Ντόναλντ Τραμπ, επιχειρώντας να ανακόψει την εκροή κεφαλαίων από τις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να διεκδικήσει νέο κύκλο βιομηχανικής επέκτασης.

Ωστόσο, οι μεγάλοι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ δεν φαίνεται να ενδίδουν στον αναθεωρητισμό του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αφού αποφάσισε την υπαναχώρηση των ΗΠΑ από την TPP, τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, έθεσε σε καθεστώς επαναδιαπραγμάτευσης της NAFTA και επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ, το Μεξικό και τον Καναδά.

Κάποια αποτελέσματα, τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση, φαίνεται να πέτυχε στις σχέσεις με την Κίνα, καθώς εκεί ο εμπορικός πόλεμος έχει παγώσει και γίνονται κινήσεις συμβιβασμού.

Ο κόσμος όμως κινδυνεύει πραγματικά να βρεθεί στο χείλος της εμπορικής αναρχίας, λόγω των κινήσεων του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες υποσκάπτουν τις εξελίξεις.

Διαφήμιση