Νέο μήνυμα από Πάιατ στην Τουρκία, μπροστά στα drones στη Λάρισα

Νέο μήνυμα από Πάιατ στην Τουρκία, μπροστά στα drones στη Λάρισα

Κίνηση που επιδέχεται πολλών ερμηνειών πραγματοποίησε ο υπερδραστήριος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, αναδεικνύοντας με δηλώσεις του το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, ενώ πόζαρε σε φωτογραφία μπροστά από αεροσκάφηγ drones, την έλευση των οποίων ενέταξε στη συμφωνία Τσίπρα-Τραμπ για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

Οι δηλώσεις του Τζέφρι Πάιατ έρχονται λίγο πριν την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου, στις ΗΠΑ όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο και τη στιγμή που το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ εισέρχεται στην τελική ευθεία.

Ο Αμερικανός πρέσβης βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της 110 Πτέρυγας Μάχης στη Λάρισα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, και την ηγεσία του ΓΕΕΘΑ, ενώ αναφέρθηκε στη σημασία της αεροπορική βάσης της 110 Πτέρυγας Μάχης στη Λάρισα, στον τομέα της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Διαφήμιση

Ο κ. Πάιατ ευχαρίστησε για τη συνεργασία που υπάρχει με το προσωπικό της 110 Πτέρυγας Μάχης, ενώ σχετικά με την υπόθεση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ9 που βρίσκονται στην αεροπορική βάση, σημείωσε πως πρόκειται «για μία επίδειξη της εμβάθυνσης της συνεργασίας σε ασφάλεια και άμυνα, όπως είχαν συζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, τον περασμένο Οκτώβριο».

Αναλυτικά, στη δήλωσή του ο κ. Πάιατ ανέφερε στους δημοσιογράφους στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα:

«Πρώτα θα ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι εδώ στη Λάρισα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Υπουργό κ. Καμμένο, τον Ναύαρχο Αποστολάκη, και τον Πτέραρχο Χριστοδούλου για τη σημερινή πρόσκληση.

Αυτή η επίσκεψη μου δίνει την ευκαιρία να επισκεφθώ το Αμερικανικό προσωπικό που βρίσκεται εδώ στο πλαίσιο της προσωρινής μεταστάθμευσης των MQ-9.

Είναι επίσης μια ευκαιρία να ευχαριστήσω τους άνδρες και τις γυναίκες της 110ης ΠΜ για την εξαιρετική συνεργασία που επιδεικνύουν στη διάρκεια αυτής της μεταστάθμευσης.

Η λειτουργία αυτών των μη-οπλισμένων MQ-9 εδώ στη Λάρισα είναι μια εξαιρετική απόδειξη της εμβάθυνσης της συνεργασίας μας στην άμυνα και την ασφάλεια όπως συζητήθηκαν από τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και τον Πρόεδρο Τραμπ τον περασμένο Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον.

Είναι επίσης μια απόδειξη του ρόλου που παίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας , ως ισχυρός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, και ως χώρα με εξαιρετική γεωγραφία και δυνατότητες.

Έτσι και εμείς, ως Αμερικανική κυβέρνηση, δεσμευόμαστε να χτίσουμε πάνω σε αυτό το θεμέλιο σε συνεργασία με τους Έλληνες συμμάχους μας προκειμένου να επιτύχουμε και να διατηρήσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Ευχαριστώ πολύ».