Νέα χαλάρωση capital controls για να γυρίσουν οι καταθέσεις

Νέα χαλάρωση capital controls για να γυρίσουν οι καταθέσεις

Με το θετικό σοκ της σημαντικής χαλάρωσης των capital controls επαναφέρει η κυβέρνηση την οικονομία στο προσκήνιο στέλνοντας μήνυμα σταθερής βελτίωσης, τη στιγμή που η κρίση στην Ιταλία έχει εκτοξεύσει το κόστος δανεισμού της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ξυπνώντας μνήμες από την κρίση του 2015.

Η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που έχει εγκριθεί ήδη από τους θεσμούς, ανεβάζει το όριο για την ανάληψη μετρητών από τα 2.300 ευρώ στα 5.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και ανά λογαριασμό από την προσεχή Δευτέρα 4 Ιουνίου. Η ΠΝΠ για τη νέα χαλάρωση των capital controls αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αύριο Παρασκευή 1η Ιουνίου.

Παράλληλα, με την απόφαση αυξάνεται, επίσης, από 2.300 σε 5.000 ευρώ το ποσό, σε ευρώ ή ξένο νόμισμα, που μπορεί να μεταφέρει ένα φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

Διαφήμιση

Η αύξηση του ορίου στοχεύει αφενός στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης στην οικονομία και παράλληλα αποτελεί κίνητρο για εισροή χρήματος στο τραπεζικό σύστημα με τη μορφή καταθέσεων.

Ουσιαστικό η αύξηση του ορίου από τα 2300 ευρώ στα 5.000 ευρώ δεν αφορά τη μέση οικογένεια, η οποία πραγματοποιεί αναλήψεις της τάξης των 1500 ευρώ κατ’ άτομο, ανά μήνα, αλλά απευθύνεται στα μεγάλα εισοδήματα και σε καταθέτες που έχουν αποσύρει τα χρήματά τους υπό το φόβο της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος.