Η Ιταλία επιστρέφει από την Άβυσσο: Συμφωνία Λέγκας-Πέντε Αστέρων για κυβέρνηση

Η Ιταλία επιστρέφει από την Άβυσσο: Συμφωνία Λέγκας-Πέντε Αστέρων για κυβέρνηση

Συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης ανακοίνωσαν πριν από λίγο η Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων με πρωθυπουργό τον Τζιουζέπε Κόντε και νέο πρόσωπο στη θέση του υπουργού Οικονομικών, ώστε να ικανοποιηθεί το veto του προέδρου της Δημοκρατίας.

Η συμφωνία, εφόσον εγκριθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα επαναφέρει την Ιταλία στην κανονικότητα, αν και θα παραμείνει σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για ζητήματα όπως το μεταναστευτικό και το έλλειμμα του προϋπολογισμού, εν τούτοις θα αποφύγει νέες κάλπες και θα έχει στείλει ένα πρώτο μήνυμα συναίνεσης εντός των ορίων της ΕΕ.

Ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι και ο αρχηγός του Κινήματος Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, που συναντήθηκαν σήμερα στη Ρώμη, αναμένεται να αναλάβουν υπουργικές θέσεις στη νέα κυβέρνηση.

Διαφήμιση

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο κομματικές πληροφορίες, μεταδίδει ότι ο Σαλβίνι πιθανώς να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών ενώ ο Ντι Μάιο το υπουργείο Εμπορίου.

Ο 81χρονος Πάολο Σαβόνα, ο οικονομολόγος που είχε επιλεχθεί για το υπουργείο Οικονομικών και προκάλεσε το βέτο του προέδρου της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ενδέχεται να… μετακινηθεί το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγεται το όνομα του Enzo Moavero Milanesi ενώ για το υπουργείο Οικονομικών αυτό του καθηγητή Τζοβάνι Τρια.