Γενικευμένη σύρραξη ΗΠΑ-ΕΕ σε μερικές ώρες

Γενικευμένη σύρραξη ΗΠΑ-ΕΕ σε μερικές ώρες

Αναπόφευκτος μοιάζει πλέον ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να μην παρατείνει το καθεστώς εξαίρεσης από τις κυρώσεις στον χάλυβα και το αλουμίνιο, ενώ η σύγκρουση στο Ιράν και στα ενεργειακά ολοκληρώνουν την εικόνα μιας ευρέως εμπορικής σύγκρουσης.

Παρά τις δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Μπιλ Ρος, για απροθυμία των ΗΠΑ να εισέλθουν σε εμπορικό πόλεμο με την ΕΕ, ο Ντόναλντ Τραμπ θέτει πλέον σε ισχύ, από αύριο 1η Ιουνίου τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο έναντι των εισαγωγών από το Μεξικό, τον Καναδά και την ΕΕ, θέλοντας να αποδείξει ότι δεν υπαναχωρεί ότι είναι αξιόπιστος συνομιλητής.


Οι δασμοί ανέρχονται στο 25% για τον χάλυβα και παράγωγά του και στο 10% στο αλουμίνιο. Σύμφωνα με την εκτελεστική απόφαση που έχει υπογράψει ο πρόεδρος των ΗΠΑ οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ από τις 04:00GMT τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Διαφήμιση

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με χώρες με τον Καναδά και το Μεξικό, στο πλαίσιο της NAFTA, συνεχίζονται και παράλληλα συζητήσεις υπάρχουν και με την ΕΕ.

Προσφάτως απεφεύχθη εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αφού το Πεκίνο συναίνεσε σε αύξηση των εισαγωγών, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί για μείωση του εμπορικού πλεονάσματος στο διμερές εμπόριο.

Λίγες ώρες νωρίτερα η Άγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της αξίωνε ενότητα από τα μέλη της ΕΕ απέναντι στις ΗΠΑ, γνωρίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με το “πιστόλι στον κρόταφο” δεν θα παράξουν αποτέλεσμα.

Η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει με αντίποινα, όπως και ο Καναδάς.

Τα μέτωπα όμως είναι πολλά καθώς οι ΗΠΑ εφαρμόζουν ευρείας κλίμακας πιέσεις στην ΕΕ, θέλοντας να ακυρώσουν τα σχέδια ενίσχυσης της συνεργασίας με τη Ρωσία στον τομέα του φυσικού αερίου, καθώς θέλουν να προωθήσουν το σχιστολιθικό LNG έναντι του αγωγού Nord Stream II που προωθεί η Γερμανία.

Οι ΗΠΑ έφτασαν σε σημείο να περάσουν νέες κυρώσεις κατά τις Ρωσίας, στη Γερουσία, οι οποίες στοχοποιούν τις εταιρίες που θα συμμετάσχουν στην κατασκευή και λειτουργία του νέου αγωγού, με την Κομισιόν να δηλώνει έτοιμη να απαντήσει εφόσον τεθεί σε κίνδυνο η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

Πριν από λίγο η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα δήλωση του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ που ανακοινώνει αντίστοιχης κλίμακας αντίποινα:

“Σήμερα είναι μια κακή μέρα για το παγκόσμιο εμπόριο. Η ΕΕ δεν μπορεί να μην αντιδράσει. Θα καταθέσουμε αίτημα επίλυσης διαφωνίας στον #WTO και θα ανακοινώσουμε τα αντίμετρα τις επόμενες ώρες. Μονομερή μέτρα εντελώς απαράδεκτα. “

ενώ η ανακοίνωση συνεχίζει κάνοντας αναφορά στους δασμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι από την 1η Ιουνίου 2018 θα επιβάλλουν πρόσθετους δασμούς 25% και 10% αντίστοιχα στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ.

Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της Ένωσης, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές εμπορικό δίκαιο. #EUTrade