Ζάεφ: έχουμε αρχική και νομική συμφωνία, επίκειται επικοινωνία με Τσίπρα

Ζάεφ: έχουμε αρχική και νομική συμφωνία, επίκειται επικοινωνία με Τσίπρα

Την επίτευξη συμφωνίας επί της αρχής επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου για τον ένα χρόνο στην πρωθυπουργία ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ακόμα δεν υπάρχει τελική συμφωνία, ενώ επανέλαβε ότι το νέο όνομα θα ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο και εν συνεχεία θα τεθεί σε Δημοψήφισμα.

Ο Ζόραν Ζάεφ αποκάλυψε ότι υπάρχει συμφωνία και για το νομικό σκέλος, που συνεπάγεται ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για τροποποίηση του Συντάγματος που θέτει η Ελλάδα.

«Υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, ενώ οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στην επίσημη και νομική πλευρά της συμφωνίας»

είπε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η πΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία.

Διαφήμιση

Ανέφερε δε, ότι σύντομα αναμένεται να επικοινωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα -κάτι που όπως είπε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί «απόψε, αύριο ή την Παρασκευή».

Έσπευσε, όμως, να συμπληρώσει ότι τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι πολίτες στο δημοψήφισμα.

«Οι πολίτες περιμένουν κάποιον που μπορεί να ηγηθεί, οι αληθινοί πατριώτες είναι αυτοί που προσφέρουν ένα μέλλον στους πολίτες» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Η γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών έχουν διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα και ότι οι δύο χώρες δεν υπήρξαν ποτέ πιο κοντά σε λύση».

Ερωτηθείς για τα ονόματα που συζητούνται ακόμη, ο Ζάεφ απέφυγε να απαντήσει στο εάν η ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» είναι ακόμη στο «τραπέζι». Ωστόσο, από ελληνικής πλευράς έχει καταστεί σαφές ότι η ονομασία αυτή έχει αφαιρεθεί από τη λίστα.

Χτες, αρκετά σκοπιανά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι το όνομα που προκρίνεται είναι το «Βόρεια Μακεδονία». Το κρατικό πρακτορείο ΜΙΑ, όμως, έλεγε ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

Η πολιτική κατάσταση στη γειτονική χώρα είναι τεταμένη τις τελευταίες ημέρες, με τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ να εκφράζει χτες τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ενημερώνεται επιλεκτικά για το ονοματολογικό και την αντιπολίτευση να εγείρει σειρά αντιρρήσεων.

Οι κινήσεις αυτές, από την πλευρά του Ζόραν Ζάεφ, στόχο έχουν να προστατεύσουν τη λύση, καθώς ο πρόεδρος της χώρας εντάσσεται στους φιλορώσους και προέρχεται από το υπερεθνικιστικό πρώην κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE.