Ο πρωθυπουργός χθες, στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, επιχείρησε να δημιουργήσει την εικόνα της ελληνικής όασης σταθερότητας στον ευρωπαϊκό νότο, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των εταίρων ώστε να κλείσουν ανοιχτά ζητήματα, με γνώμονα την εμπέδωση της αίσθησης αυτής και την αποφυγή διάχυσης της ιταλικής κρίσης.
Η Ελλάδα διαθέτει πολιτική σταθερότητα, επιζητά, όμως, την οικονομική κανονικότητα, όπως επίσης παραδέχθηκε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, η οποία θα επιτρέψει την ουσιαστική σταθεροποίηση.
Διαβάστε επίσης: Ο Τσίπρας έβαλε, Σκοπιανό, μεταμνημόνιο και χρέος σε ένα πακέτο
Αυτό που υπονόησε -μιλώντας για σταθερότητα-, στον ΣΕΒ, ο πρωθυπουργός, τα είπε ξεκάθαρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν επιπρόσθετα προβλήματα για την Ελλάδα, στην περίπτωση που η Ιταλία είναι ασταθής και υπάρξουν συνέπειες για τη χρηματοοικονομική της κατάσταση.
«Θέλουμε μια σταθερή, δημοκρατική, φιλοευρωπαϊκή Ιταλία. Ανησυχούμε, αν η Ιταλία είναι ασταθής και αν υπάρξουν συνέπειες στη χρηματοοικονομική κατάσταση, ότι αυτή η χρηματοοικονομική κατάσταση θα μπορούσε ενδεχομένως να μας δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα»,
δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, καθιστώντας σαφές στο Βερολίνο, ότι η Ελλάδα είναι πραγματικά επί ξύλου κρεμάμενη.
Αυτό ακριβώς είδαν, λίγο νωρίτερα, οι αγορές, εκτοξεύοντας τις αποδώσεις των ελληνικών ομολόγων στα ύψη, εξέλιξη που απειλεί να εκτροχιάσει τον σχεδιασμό άντλησης κεφαλαίων του υπουργείου Οικονομικών και του ΟΔΔΗΧ, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την καθαρή έξοδο.
Με την Ελλάδα να βρίσκεται ανάμεσα στην ιταλική και την τουρκική κρίση, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στον ΣΕΒ, η πολιτική σταθερότητα απειλείται από τις οικονομικές κρίσεις, όπως ο ίδιος φρόντισε να επισημάνει σε άλλο σημείο της ομιλίας του και με υποκείμενο την ΕΕ.
Κάνοντας τις απλές πλέον προεκτάσεις των νοητών γραμμών που χάραξε ο Έλληνας πρωθυπουργός και σε συνδυασμό με τις πιο ευθείες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, από το Βερολίνο, περιγράφονται -σχεδόν αβίαστα- οι απειλές και σχηματίζεται το μήνυμα κινδύνου που εκπέμπεται από τα πλέον επίσημα χείλη.
Το μήνυμα αυτό ισχυροποιείται από τη συμπεριφορά των αγορών που αντανακλούν το άγχος ενδεχόμενης υποτροπής της κρίσης στον Ευρωπαϊκό Νότο εξαιτίας της Ιταλίας και της ελλιπούς θωράκισης της Ελλάδας.