Ο Τσίπρας έβαλε, Σκοπιανό, μεταμνημόνιο και χρέος σε ένα πακέτο

Ο Τσίπρας έβαλε, Σκοπιανό, μεταμνημόνιο και χρέος σε ένα πακέτο

Να εντάξει όλα τα ανοιχτά ζητήματα που διαχειρίζεται η κυβέρνηση υπό την ασπίδα της πολιτικής σταθερότητας, η οποία είναι το βασικό ζητούμενο για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Νότια Ευρώπη, επιχείρησε με την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός πέτυχε να συνδέσει το Σκοπιανό με το χρέος και το μηχανισμό επιτήρησης της επόμενης ημέρας, καθώς επένδυσε στην ανάδειξη της Ελλάδας ως πόλου σταθερότητας στην περιοχή, σε μια περίοδο παράλληλων κρίσεων, όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε τις εξελίξεις στην Τουρκία και την Ιταλία.

Διαβάστε επίσης: Μαζί θα κλείσουν χρέος και Σκοπιανό

Διαφήμιση

Πατώντας σε αυτό έδαφος ο Έλληνας πρωθυπουργός έβαλε, για ακόμη μια φορά, τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. «Να μην έχει κάνεις αμφιβολία για αυτό».

Με την κατακλείδα αυτή ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε προοπτική κυβερνησιμότητας, τη στιγμή που Ιταλία καλείται να διαλέξει μεταξύ της δυσκυβερνησίας και μιας εθνικιστικής-ευρωφοβικής κυβέρνησης και νέας προσφυγής στις κάλπες.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός εστίασε ιδιαίτερα στη νέα εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, προωθώντας την αδιαμφισβήτητη πλέον αξιοπιστία της κυβέρνησης, μήνυμα που αν ερμηνευτεί σε συνάρτηση με τις συζητήσεις για το χρέος και την επόμενη μέρα, στόχο έχει να καθησυχάσει τους εταίρους όσον αφορά την τήρηση των συμφωνηθέντων.

Διαβάστε επίσης: Μέχρι τις 15 Ιουνίου ψηφίζονται προαπαιτούμενα, έως 15 Ιουλίου Σκοπιανό

«Καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας, η οποία δεν αποτελεί, πλέον, συστημικό πρόβλημα για την Ευρωζώνη και από μέρος του προβλήματος γίνεται μέρος της λύσης»,

δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως αυτό δείχνει και η πορεία της Ελλάδας προς την έξοδο από τα μνημόνια μετά από οκτώ χρόνια.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, μιλώντας για μία λύση που προδιαγράφεται και είναι κάτι που ενισχύει την εικόνα της Ελλάδας και στο εξωτερικό «εν μέσω κρίσεων όπως αυτή στην Ιταλία, όπως και στη γειτονική Τουρκία».

Διαβάστε επίσης: Τον κύβο του Rubik επιχειρεί να λύσει ο Κοτζιάς

«Μέσω της εξεύρεσης λύσης προσπαθούμε να ενισχύσουμε και τον ευρύτερο ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων, μια προοπτική συνεργασίας η οποία θα ανακόψει και βλέψεις άλλων δυνάμεων στην περιοχή»,

σημείωσε.

Η χώρα μας και η οικονομία μας ανακάμπτει, είμαστε εδώ να διορθώσουμε τις αδικίες της κρίσης και να προχωρήσουμε προς την βιώσιμη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «οι δείκτες της οικονομίας είναι πάλι θετικοί. Η ανεργία μειώνεται σταδιακά, έχοντας υποχωρήσει κατά επτά μονάδες, οι εξαγωγές αυξάνονται, οι επενδύσεις ανακάμπτουν».

«Αυτά επηρεάζουν και το οικονομικό κλίμα και την εμπιστοσύνη προς την χώρα», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας

«δεν θεωρούμαστε πια διεφθαρμένη χώρα. Οι θεσμοί και ο ΟΟΣΑ χαιρετίζουν απερίφραστα αυτή την προσπάθεια. Αυτά θα αποτελέσουν το διαβατήριο για την έξοδο στις αγορές τον προσεχή Αύγουστο».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε την ετοιμότητα της κυβέρνησης για το κλείσιμο όλων των τελευταίων εκκρεμοτήτων της 4ης αξιολόγησης.

Για τις συζητήσεις για την τελική διευθέτηση του ελληνικού χρέους που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, σημείωσε ότι

«διεκδικούμε μια λύση βιώσιμη στο χρόνο που δε θα αφήνει περιθώρια αμφιβολίας ως προς την προοπτική της οικονομίας μας και θα υποστηρίζει την αναπτυξιακή της δυναμική».

Έστειλε το μήνυμα ότι

«τώρα είναι η σειρά των εταίρων μας, να δώσουν με μια κίνηση έμπρακτης εμπιστοσύνης και αναγνώρισης των προσπαθειών μας, τη σωστή λύση, που όλοι περιμένουν να ακούσουν».

Επιπλέον σημείωσε πως