Τον αντίκτυπο των πολιτικών εξελίξεων επιχειρούν να αποτιμήσουν οι αγορές, καθώς η χώρα κινείται προς νέες εκλογές, με υπηρεσιακή κυβέρνηση, αποφεύγοντας -για την ώρα- τη σύσταση κυβέρνηση με ευρωσκεπτικιστή υπουργό Οικονομικών, διαδικασία που δεν θα είναι ούτε απλή, ούτε σύντομη καθώς η πολιτική αντιπαράθεση υψηλών τόνων θολώνει το τοπίο και ενισχύει τη μεταβλητότητα.
Η διατήρηση της πολιτικής αβεβαιότητας σε συνδυασμό με μια ιδιαίτερα τεταμένη πολιτική περίοδο δεν είναι το ιδανικό σενάριο, είναι ωστόσο μια λύση η οποία αναγκάζει την Ευρώπη να κινηθεί ταχύτερα στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων και στην ανάληψη δράσης που θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες για υποτροπή της κρίσης χρέους.
Αυτό που ανησυχεί τις αγορές είναι η προσπάθεια να αναδειχθούν οι εκλογές σε Δημοψήφισμα παραμονής της χώρας στο ευρώ, πολώνοντας την αντιπαράθεση μεταξύ των συστημικών και αντισυστημικών κομμάτων στο ευρώ, καθώς τέτοιες πρακτικές απέτυχαν στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και προκάλεσαν την άνοδο της ακροδεξιάς στην Αυστρία, την Ουγγαρία και την Πολωνία.
Στις αγορές, τα ομόλογα κινήθηκαν σταθεροποιητικά, με τις αποδόσεις να “κλειδώνουν” στο 2,68% για το 10ετές, τη Δευτέρα, ενώ στο Χρηματιστήριο ο FTSE-Mib μετά από έντονες διακυμάνσεις έκλεισε στο κόκκινο, για τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση, με ημερήσιες απώλειες 2,1%.
Οι αγορές επιχειρούν να αποτιμήσουν τα σενάρια για το πολιτικό μέλλον της Ιταλίας, τον αντίκτυπο στην Ευρώπη.
Σε αυτή τη φάση και με το κλίμα πολωμένο το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι η προσφυγή στις κάλπες το Φθινόπωρο, σε πολωμένο κλίμα, με τον κίνδυνο να τεθεί ευθέως υπό αμφισβήτηση η παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης, στην κυβέρνηση θα ανατεθεί μόνο η διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων εν αναμονή νέων εκλογών, η ημερομηνία των οποίων θα καθορισθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σε συμφωνία με τους κύριους πολιτικούς αξιωματούχους και τους προέδρους των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου.