Ιταλία: Ο κεντρικός τραπεζίτης προειδοποιεί, στα ύψη το κόστος δανεισμού

Ιταλία: Ο κεντρικός τραπεζίτης προειδοποιεί, στα ύψη το κόστος δανεισμού

Τον κώδωνα του κινδύνου για την απώλεια της εμπιστοσύνης των αγορών απέναντι στην Ιταλία κρούει ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Ιγκνάσιο Βίσκο, τη στιγμή που όλα δείχνουν ότι η χώρα οδηγείται εκ νέου στις κάλπες, μετά από το πολιτικό αδιέξοδο στον σχηματισμό κυβέρνησης από τη Λέγκα του Βορρά και τους Πέντε Αστέρες, λόγω του veto που άσκησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στον διορισμό ευρωσκεπτικιστή υπουργού Οικονομικών.

«Η Ιταλία απέχει μόνο λίγα βήματα από το νά χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών» προειδοποίησε ο κεντρικός τραπεζίτης, υπογραμμίζοντας ότι η όποια προσπάθεια για αποδυνάμωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας θα υπονόμευε χρόνια πολύτιμων μεταρρυθμίσεων.

Ενδεικτική του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στις αγορές είναι η εκτόξευση του κόστους δανεισμού της χώρας με 6μηνα έντοκα γραμμάτια στο 1,213%, από το -0,421 που είχε δανειστεί τον Νοέμβριο.

Διαφήμιση

Ο Βίσκο αναγνώρισε ότι το sell-off ιταλικών μετοχών και ομολόγων είναι αποτελεί ιδιαίτερα ανησυχητική ένδειξη, αλλά αμφισβήτησε την οικονομική λογική του. «Δεν υπάρχει άλλη αιτία, παρά τα συναισθήματα, για αυτό που βλέπουμε σήμερα στις αγορές» είπε χαρακτηριστικά.

Σε νέα δημοσκόπηση του SWG, εν τω μεταξύ, η Λέγκα συγκεντρώνει ποσοστό 27,5% στην πρόθεση ψήφου- δηλαδή περίπου 10 μονάδες υψηλότερο από εκείνο, που εξασφάλισε στις εκλογές της 4ης Μαρτίου. Από την άλλη το Κίνημα των Πέντε Αστέρων παραμένει πρώτο, αλλά με 29,5%- τρεις μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τις εκλογές του Μαρτίου. Μαζί τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν 57% και επομένως θα έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή εάν αποφασίσουν να ενώσουν ξανά δυνάμεις.