Η Ιταλία στο μάτι των αγορών, η Ευρώπη κλυδωνίζεται

Η Ιταλία στο μάτι των αγορών, η  Ευρώπη κλυδωνίζεται

Ιταλικούς τριγμούς αντιμετωπίζουν οι αγορές της Ευρωζώνης και το κοινό νόμισμα καθώς τόσο το σενάριο της παρατεταμένης δυσκυβερνησίας όσο και αυτό της συγκυβέρνησης του συνασπισμού λαϊκιστών-εθνικιστών με ευρωσκεπτικιστή υπουργό Οικονομικών φαντάζουν το ίδιο εφιαλτικά στα μάτια των επενδυτών.

Το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο εξίμισι μηνών, καθώς το sell-off στα ευρωπαϊκά ομόλογα οδήγησε τα κεφάλαια σε ασφαλή καταφύγια πυροδοτώντας ράλι στο δολάριο.

Για τους επενδυτές το ενδεχόμενο οι εκλογές να διεξαχθούν το Φθινόπωρο εμπνέει ανησυχία, καθώς η υπηρεσιακή κυβέρνηση δε θα έχει αρμοδιότητες και τα προβλήματα θα παραμείνουν άλυτα για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Από την άλλη πλευρά η συγκυβέρνηση, Λέγκας του Βορρά-Πέντε Αστέρων εγκυμονεί επίσης μεγάλους κινδύνους, όχι μόνο για την Ιταλία αλλά για το σύνολο της Ευρωζώνης.
EURUSD Chart
Ετσι το ευρώ έπεσε κάτω από το 1.16 δολάρια για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες, υποχωρώντας περισσότερο από 0.3 % μέσα στην ημέρα. Εναντι του ελβετικού Φράγκου, το ευρώ υποχώρησε σε περίπου ανάλογο ποσοστό με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,1528 φράγκα.

Διαφήμιση

Η επίδραση στο ευρώ από την ιταλική αγορά ομολόγων είναι προς το παρόν περιορισμένη αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει εάν το κύμα πωλήσεων αναγκάσει τους επενδυτές να αποσύρονται και από άλλα περιφερειακά ομόλογα», σημειώνει αναλυτής της ING στο Reuters.
FTSE MIB Chart
Σε μηνιαία βάση το ευρώ υποχωρεί περισσότερο από 4% και είναι έτοιμο να καταγράψει τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση εδώ και τρία χρόνια σύμφωνα με τα στOIχεία του Thomson Reuters

Την ίδια στιγμή το κόστος δανεισμού για την Ιταλία αυξάνεται, καθώς η απόδοση του διετούς ομολόγου έφτασε σήμερα το 1.42% έχοντας προηγουμένως αγγίξει και το 1.7% , πιάνοντας δηλαδή την υψηλότερη τιμή από το 2013 έως σήμερα.

Η χώρα δανείστηκε σήμερα με εξάμηνα έντοκα με επιτόκια 1,215% έναντι -0,41% που είχε αντλήσει κεφάλαια τον Νοέμβριο, εξέλιξη ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις αγορές.

Oι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων έκαναν άλμα 20 μονάδων βάσης φθάνοντας στο 2,88%, το υψηλότερο επίπεδο σχεδόν τεσσάρων ετών, η διαφορά τους από τις αποδόσεις των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων έφθασε τις 264 μονάδες βάσης, που είναι η μεγαλύτερη από τον Σεπτέμβριο του 2013. Οσον αφορά το κόστος ασφάλισης των πενταετών ομολόγων από τον κίνδυνο χρεοκοπίας σε περίοδο πενταετίας αυξήθηκε στις 225 μονάδες βάσης, που είναι υψηλό 4,5 ετών, σημειώνοντας άνοδο 49 μονάδων βάσης μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία της IHS Markit.

Σε αυτό το κλίμα παρενέβη ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο απώλειας της εμπιστοσύνης των αγορών, ενώ προ ημερών είχε προειδοποιήσει με υποβάθμιση η Moody’s.