Μήνας καταλύτης των εξελίξεων σε πολιτικό, γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο αποδεικνύεται ο Ιούνιος, καθώς αναμένεται μπαράζ αποφάσεων και εξελίξεων που θα οδηγήσουν σε ουσιαστική αναδιαμόρφωση του τοπίου, δίνοντας αποφασιστική ώθηση και επισφραγίζοντας την έκβαση σε σειρά ανοιχτών μετώπων.
Αντιστοίχως, ο Ιούνιος είναι μήνας Tripe ή Quadruple witching για τις αγορές, καθώς όπως είθισται λήγουν οι σειρές συμβολαίων και δικαιωμάτων επί μετοχών, δεικτών και εμπορευμάτων, δημιουργώντας ιδιαίτερη δυναμική και έντονη μεταβλητότητα στις αγορές, καθώς μεγάλοι παίχτες επαναπροσδιορίζουν τη στρατηγική τους, εκκαθαρίζουν και μετακυλίουν θέσεις τους.
Η σύμπτωση του γεωπολιτικού, γεωοικονομικού και πολιτικού τριγώνου με τις αγορές με τέτοια ακρίβεια αποτελεί φαινόμενο μοναδικό, το οποίο δεν μπορεί παρά να έχει εκθετική επίδραση στην ένταση και τις ανακατατάξεις, διευρύνοντας και ισχυροποιώντας τον αντίκτυπο. Η αυξανόμενη μάλιστα διασύνδεση των αγορών με την πολιτική και το γεωπολιτικό ρίσκο, λόγω του κύκλου αυξήσεων στα επιτόκια που άνοιξε η Fed και της προοπτικής εξόδου από το QE που έχει σηματοδοτήσει η ΕΚΤ, αποτελούν παράγοντες που ενισχύουν τη στάθμιση των υπολοίπων, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ιδιαίτερα εκρηκτικού κοκτέιλ.
Οι εξελίξεις στην Ιταλία έχουν αρχίσει ήδη να έχουν επιπτώσεις στις αγορές, οι οποίες αναμένεται να κλιμακωθούν τον Ιούνιο, όταν η κυβέρνηση του τεχνοκράτη Κοτταρέλι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, καθώς η αναμενόμενη αποτυχία, θα θέσει τη χώρα σε τροχιά εκλογών τον Οκτώβριο.
Στις κάλπες θα βρεθεί σε 22 ημέρες, μια εβδομάδα μετά το triple witching των αγορών, και η Τουρκία, όπου η διολίσθηση της λίρας και η έκρηξη του πληθωρισμού έχουν ήδη αναγκάσει την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να αυξήσει τα επιτόκια, εκτάκτως, κατά 3%, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη εξαγγείλει την επαναφορά της υπό την κηδεμονία του!
Παράλληλα, συμπίπτουν οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, το Σκοπιανό και την επόμενη ημέρα, για την Ελλάδα, ενώ σε εξέλιξη θα βρίσκονται οι αντίστοιχες πολιτικές διεργασίες στο εσωτερικό της χώρας.
Εκείνη την περίοδο είναι προγραμματισμένη η κεφαλαιώδους σημασίας Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία θα τεθούν ζητήματα της διεύρυνσης, της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και της εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο καθώς και οι σχέσεις με την Τουρκία, τη Ρωσία και ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων με τις ΗΠΑ και το NATO, καθώς το εγχείρημα του Ευρωστρατού αρχίζει να “τροχοδρομεί”. Η Ευρώπη επίσης συζητά τον προϋπολογισμό, τις κυρώσεις κατά της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και τις παρεμβάσεις στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης.
Στην ευρύτερη εικόνα περίοπτη θέση κατέχει η προγραμματισμένη -αλλά ακόμα αβέβαιη- για τις 12 Ιουνίου Σύνοδος Κορυφής του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Επίσης καταιγιστικές αναμένονται οι εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας, όπου ο Βλάντιμιρ Πούτιν φέρεται να συναινεί στον περιορισμό του ρόλου του Ιράν στη Συρία, υπό την πίεση ΗΠΑ, Ισραήλ και Ευρώπης.
Αν σε αυτά προστεθούν οι ανακατατάξεις που επιφέρουν στο τοπίο των αγορών και των επιχειρήσεων τα νέα δεδομένα που δημιουργούν κανονισμοί όπως η MiFid II και ο GDPR, σε συνδυασμό με την επίδραση της προοπτικής αύξησης επιτοκίων και του γεωπολιτικού ρίσκου, τότε δημιουργείται ένα ιδιαίτερα εύφλεκτο σκηνικό, η αντιμετώπιση του οποίου απαιτεί προσεκτικές κινήσεις.
Φυσικά, με όλα αυτά σε εξέλιξη το παλιό και “χιλιοφορεμένο” χρηματιστηριακό ρητό “sell in May and go away” τώρα επιβεβαιώνεται.