Έντονη κινητικότητα με επαφές υψηλού επιπέδου έχει αναπτύξει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, το τελευταίο χρονικό διάστημα, εκμεταλλευόμενος τη δυναμική που δημιουργείται από την ατζέντα εθνικών θεμάτων και κινούμενος στο πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού του γεωπολιτικού στίγματος της ΕΕ στα Βαλκάνια και της προώθησης του γεωοικονομικού δόγματος των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, όμως η ελληνική εξωτερική πολιτική επιχειρεί να διατηρήσει και να επεκτείνει τις σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί με την Κίνα, η οποία επιχειρεί να διαμορφώσει στέρεες και μόνιμες υποδομές για την πρόσβασή της στις ευρωπαϊκές αγορές και παράλληλα να αποφύγει διένεξη με τη Ρωσία, η οποία βρίσκεται σε παρατεταμένο γεωπολιτικό ανταγωνισμό με το NATO.
Το σκηνικό που δημιουργείται από την παράλληλη επίδραση όλων αυτών των δυνάμεων πάνω στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, τη στιγμή που η Ιταλία βρίσκεται σε πολιτική δίνη και η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε “περιφερειακό ταραξία”, ενισχύει την αξία του ελληνικού παράγοντα.
Επενδύοντας σε αυτό το σύνθετο τοπίο η ελληνική εξωτερική πολιτική επιχειρεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη που απορρέουν, διατηρώντας χαμηλούς τόνους και εντασσόμενη σε συμμαχικά-συνεταιρικά σχήματα που ενισχύουν τη σταθερότητα.
Εκτός από το Σκοπιανό, τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, το Κυπριακό και το Αιγαίο, η Ελλάδα έχει ανοίξει το μέτωπο του ενεργειακού κόμβου, στο οποίο κινείται σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.
Ο χάρτης επαφών του Νίκο Κοτζιά
Μέσα σε διάστημα περίπου 2 μηνών, ο Νίκος Κοτζιάς θα έχει ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα ευρέος φάσματος υψηλών επαφών με το σύνολο των σημαντικότερων κέντρων αποφάσεων στη διεθνή πολιτική σκηνή, γεγονός που αποτελεί ενδεικτικό και απτό στοιχείο της αναβαθμισμένης γεωπολιτικής θέσης της χώρας και του ρόλου της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Στις Βρυξέλλες αύριο το πρωί ο Ν. Κοτζιάς θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών, θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Γερμανίας, Φράνκ Βάλτερ Στάινμάγερ, με τον οποίο τον συνδέει μία στενή σχέση φιλίας χάρη στην οποία, ως ομόλογοι κατά την περίοδο της θητείας του κ. Στάινμάγερ στο ΥΠΕΞ, είχαν καταφέρει να αμβλύνουν πολλές φορές τις εντάσεις στις ελληνο-γερμανικές σχέσεις. Άλλωστε, υπενθυμίζεται ότι δεν είναι σύνηθες ο Γερμανός ΠτΔ να δέχεται υπουργούς Εξωτερικών.
Την Τρίτη, ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας. Οι συζητήσεις θα εστιαστούν σε θέματα διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στην εφαρμογή του Ελληνο-Γερμανικού Διμερούς Σχεδίου Δράσης (Action Plan) που υπεγράφη το 2016, καθώς και σε θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.
Σημαντικές όμως θα είναι και οι επαφές του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών εντός του καλοκαιριού. Ειδικότερα τον Ιούνιο, ο Ν. Κοτζιάς, προσκεκλημένος του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ, θα επισκεφθεί τη Μόσχα, ενώ λίγες ημέρες μετά θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
Ο συγκεκριμένος κύκλος υψηλών επαφών του υπουργού Εξωτερικών θα ολοκληρωθεί με επίσημη διμερή επίσκεψη στην Λ.Δ. της Κίνας εντός του καλοκαιριού, σε ημερομηνία που θα οριστικοποιηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα. Οι συναντήσεις αυτές είναι οι κύριες ανάμεσα σε πολλές άλλες που έχουν επίσης προγραμματιστεί.