Ως κίνηση σταθεροποίησης της Ιταλίας, που δίνει ανάσα στην Ευρώπη και άρει το διαφαινόμενο πολιτικό αδιέξοδο στις επιχειρούμενες αλλαγές στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, ερμηνεύεται από τις αγορές η απονομή εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον πρώην αξιωματούχο του ΔΝΤ, Κάρλο Κοτταρέλλι.
Την Κυριακή το βράδυ είχε επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που είχε λάβει ο Τζιουζέπε Κόντι, μετά τη ρήξη που επήλθε μεταξύ του προέδρου της Δημοκρατίας και του συνασπισμού Λέγκας-Πέντε Αστέρων επί του ονόματος του υπουργού Οικονομικών.
«Ο πρόεδρος Ματαρέλα δέχθηκε τον δρα Κοταρέλι, από τον οποίο ζήτησε να σχηματίσει κυβέρνηση»,
ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας της προεδρίας Ούγκο Ζαμπέτι μετά τη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες.
Ο Κάρλο Κοταρέλι αποδέχθηκε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Κοταρέλι τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα είναι ουδέτερη και ότι θα δράσει για το καλό της χώρας.
Παράλληλα έκανε γνωστό ότι, αν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, θα εγκριθεί ο νέος προϋπολογισμός και μετά η χώρα θα πάει σε εκλογές το αργότερο στις αρχές του 2019 ενώ, αν η κυβέρνηση καταψηφισθεί από το κοινοβούλιο, οι εκλογές θα γίνουν μετά το καλοκαίρι.
Ο Κοταρέλι δήλωσε ρητά πως ούτε ο ίδιος ούτε οι υπουργοί του θα θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές, καθιστώντας σαφές ότι πρόκειται για κυβέρνηση τεχνοκρατών.
«Η κυβέρνησή μου θα διαχειριστεί με σωφροσύνη την δημόσια οικονομία»,
πρόσθεσε ο Ιταλός τεχνοκράτης και νέος πρωθυπουργός, δήλωση που στόχο έχει να καθησυχάσει τις αγορές όπου η ανησυχία έχει εκτοξεύσει τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων.
«Με την Ευρώπη χρειάζεται εποικοδομητικός διάλογος, γνωρίζοντας ότι ο ρόλος μας, ως ιδρυτικής χώρας είναι βασικός, όπως και η παραμονή μας στην ζώνη του ευρώ»,
κατέληξε ο Κάρλο Κοτταρέλλι.
Πάντως θεωρείται πλέον απίθανο η κυβέρνησή του να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, δεδομένης της αρνητικής θέσης της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων.
Το πολιτικό κλίμα στην Ιταλία είναι τεταμένο έπειτα από την άρνηση του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, να επιλεγεί ο οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, με την Λέγκα να στέλνει αυστηρό μήνυμα και να ανεβάζει τους τόνους λέγοντας ότι «δεν είμαστε σκλάβοι» και ότι «τους υπουργούς τους διαλέγουν οι Ιταλοί και όχι οι Γερμανοί ή κάποιος άλλος λαός».
Από την πλευρά του βέβαια ο Ιταλός πρόεδρος, υπεραμύνθηκε της απόφασής του υπογραμμίζοντας ότι υπερασπίστηκε τους Ιταλούς, τις αποταμιεύσεις τους και το Σύνταγμα.
«Η αβεβαιότητα της στάσης μας για το ευρώ προκάλεσε συναγερμό σε ξένους και ιταλούς επενδυτές. Η άνοδος του σπρεντ αυξάνει το δημόσιο χρέος και μειώνει την δυνατότητα δαπανών του δημοσίου»
είπε, μεταξύ άλλων, κατά το διάγγελμα που απηύθυνε το βράδυ της Κυριακής στον ιταλικό λαό.
Σε υψηλούς τόνους, ο γραμματέας της Λέγκα, έσπευσε να διευκρινίσει ότι το κόμμα του δεν έχει στα σχέδιά του την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
«Δεν σκεφθήκαμε ποτέ να βγούμε από το Ευρώ. Δεν ήταν στο πρόγραμμά μας. Θα προχωρούσαμε μόνον σε αναθεώρηση του τραπεζικού συστήματος και των τραπεζών»
είπε ο Ματέο Σαλβίνι.
«Ο Πάολο Σαβόνα, ως υπουργός οικονομικών, θα μας εγγυόταν άριστα αποτελέσματα στην Ευρώπη, κανένας άλλος δεν θα είχε τόση επιτυχία»,
πρόσθεσε.