if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Δυναμική λύσης στο Σκοπιανό, εγγυήσεις πολιτικής σταθερότητας ζητούν Τσίπρας-Ζάεφ

Νέα συνάντηση στις Βρυξέλλες, προκειμένου να μη χαθεί η δυναμική που έχει αναπτυχθεί, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Το κλίμα είναι εν γένει θετικό, τα θέματα στην ατζέντα συζητώνται διεξοδικά και λεπτομερώς, ενώ βασική παράμετρος της λύσης είναι η διατήρηση και εμπέδωση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην πΓΔΜ.

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζαεφ δήλωσε πως «είμαστε κοντά στη λύση», τονίζοντας ότι οι δυο πλευρές θα συνεχίσουν την προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας «που θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα της χώρας».

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει πλέον σε κρίσιμο σημείο και τα ανοιχτά ζητήματα έχουν, σχεδόν στο σύνολό τους, απολήξεις σε κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ.

Παράλληλα, σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει ο φόβος εξωγενών παρεμβάσεων στην πΓΔΜ κυρίως, αλλά και στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τη διαδικασία ή ακόμα και τις κυβερνήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή αναζητούνται διαρκώς περισσότερες εγγυήσεις από ΗΠΑ και ΕΕ, καθώς και οι δύο κυβερνήσεις επιθυμούν να μεγιστοποιήσουν τα αντισταθμιστικά οφέλη της διεθνούς ασπίδας προστασίας για την εμπέδωση του κλίματος στο εσωτερικό και την αποφυγή κοινωνικών αναταράξεων.

Στις ΗΠΑ μετά από μιάμιση ημέρα διαβουλεύσεων υπό τον Μάθιου Νίμιτς οι υπουργοί Εξωτερικών έθεσαν επί τάπητος θέματα εμπορικής συνεργασίας και εμπορικών σημάτων, σε συνάρτηση με τις υποχρεώσεις της πΓΔΜ για την ένταξη στην ΕΕ.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των διαβουλεύσεων ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, τόνισε πως οι συζητήσεις εντατικοποιούνται.

«Οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και ο διάλογος των δύο υπουργών θα συνεχιστεί στις Βρυξέλλες»,

σημείωσε ο κ. Νίμιτς.

Σύμφωνα με τον Μάθιου Νίμιτς «η απόσταση που χωρίζει τα θέματα έχει μειωθεί, αλλά δεν έχουμε ακόμα καταλήξει σε τελική λύση».

«Είχαμε συναντήσεις χθες και σήμερα, μιάμιση ημέρα συνομιλιών. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς, τα θέματα είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν περιοριστεί. Δεν έχουμε ακόμη τελική λύση των θεμάτων, αλλά και οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να κάνουν αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας και εργάζονται σκληρά για να το πετύχουν»,

πρόσθεσε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

Μιλώντας την Τετάρτη σε Έλληνες δημοσιογράφους, ο κ. Κοτζιάς είχε επισημάνει την ανάγκη να επιδείξει πραγματισμό η πλευρά της ΠΓΔΜ.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version