Με κοινό βηματισμό εξελίσσονται πλέον οι διαβουλεύσεις στα βασικά ανοιχτά μέτωπα του Σκοπιανού και του χρέους, χωρίς να παρουσιάζονται ουσιατικές εμπλοκές, ενώ όμως υπάρχουν -πολλές φορές- αντιφατικές εκδηλώσεις και διαρροές, οι οποίες προκαλούν ανησυχία αν και θεωρούνται τακτικισμοί.
Πρώτα ήρθε η απόφαση του Eurogroup να αναθέσει στους θεσμούς τη διενέργεια νέας έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους (DSA), ακολουθώντας πιέσεις από τη Bundesbank και την πρόταση του ESM για σύνδεση της ελάφρυνσης με μεταρρυθμίσεις, παρά τις εδραιωμένες θέσεις από τη Γαλλία, την Κομισιόν και το ΔΝΤ για έναν εντελώς αυτόματο μηχανισμό με ρήτρα ανάπτυξης.
Στη συνέχεια ακολούθησε το διήμερο μπαράζ συναντήσεων του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπό τον Μάθιου Νίμιτς, όπου διαπιστώθηκε πρόοδος όχι όμως σύγκλιση, τοπίο που δεν απέχει πολύ από αυτό που δημιουργηθεί για το χρέος.
Όπως έχει επισημάνει το Crisis Monitor τα δύο θέματα, αν και φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους τέμνονται στη γεωπολιτική τους διάσταση, ιδιαίτερα όταν εξετάζεται η αναγκαιότητα εμπέδωσης της σταθερότητας στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, τη στιγμή που η Νότια Ευρώπη βρίσκεται σε αναβρασμό καθώς η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία φαίνεται ότι αποκτά καθαρά ευρωσκεπτικιστικό χαρακτήρα και η κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία ταλανίζεται μετά από καταδικαστική απόφαση για διαφθορά κατά του Λαϊκού Κόμματος, η ανάγκη να διατηρηθεί και να εμπεδωθεί η πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα καθίσταται επιτακτική καθώς έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επαναφορά των Βαλκανίων σε ευρωατλαντική τροχιά.
Παράλληλα, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, μαζί με την Ιταλία στο προσφυγικό, ενώ αποτελεί και τον “σάκο του μποξ” για τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η Τουρκία οδεύει σε εκλογές με την οικονομία να παραπαίει.
Στατικό ταγκό στο Σκοπιανό
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των διαβουλεύσεων ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, τόνισε πως οι συζητήσεις εντατικοποιούνται.
«Οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και ο διάλογος των δύο υπουργών θα συνεχιστεί στις Βρυξέλλες»,
σημείωσε ο κ. Νίμιτς.
Σύμφωνα με τον Μάθιου Νίμιτς
«η απόσταση που χωρίζει τα θέματα έχει μειωθεί, αλλά δεν έχουμε ακόμα καταλήξει σε τελική λύση».
«Είχαμε συναντήσεις χθες και σήμερα, μιάμιση ημέρα συνομιλιών. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς, τα θέματα είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν περιοριστεί. Δεν έχουμε ακόμη τελική λύση των θεμάτων, αλλά και οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να κάνουν αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας και εργάζονται σκληρά για να το πετύχουν»
πρόσθεσε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.
Διυλίζουν τον κώνωπα για το χρέος
Χαιρετίσαμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και περιμένουμε τώρα από την Ελλάδα να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα έγκαιρα, δήλωσε ο πρόεδρος του Εurogroup, Μάριο Σεντένο, προσθέτοντας ότι σε σχέση με το χρέος ζητήθηκε από τις υπηρεσίες η ανάλυση της βιωσιμότητας, ενώ όλοι οι υπουργοί συμφώνησαν πως θα κάνουν ό,τι χρειαστεί ώστε να υπάρξει συνολική συμφωνία στις 21 Ιουνίου. «Γνωρίζω ότι είναι φιλόδοξος ο στόχος από πλευράς χρονοδιαγράμματος, ωστόσο υπάρχει βούληση από όλους για συμφωνία και πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί εμφανίστηκε αισιόδοξος για επίτευξη συνολικής συμφωνίας τον επόμενο μήνα, ενώ για το χρέος είπε ότι οδηγός θα είναι οι προηγούμενες αποφάσεις του Εurogroup, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συμφωνία πρέπει να είναι ισορροπημένη, γιατί από τη μια θα πρέπει να εγκριθεί από κοινοβούλια της Ευρωζώνης και από την άλλη θα πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να δρομολογήσει την ανάπτυξη της οικονομίας.
Ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στην εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που αποτελεί υπόλοιπο της τρίτης αξιολόγησης, τονίζοντας ότι αναμένει τα στοιχεία της κυβέρνησης για τις αποπληρωμές των προηγούμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών ώστε να αποδεσμευθούν τα χρήματα, ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνει πριν τις 15 Ιουνίου.