Σφίγγα ο Πομπέο για Τουρκία: “Προσπαθούμε να την επανεντάξουμε στο NATO”

Σφίγγα ο Πομπέο για Τουρκία: “Προσπαθούμε να την επανεντάξουμε στο NATO”

Δηλώσεις που επιδέχονται πολλών ερμηνειών πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ερωτηθείς για τις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία κατά την κατάθεσή του ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας.

Οι δηλώσεις Πομπέο έρχονται μάλιστα τη στιγμή που το Κογκρέσο προωθεί με τροπολογία το πάγωμα της πώλησης αμυντικού εξοπλισμού και την επαναξιολόγηση των διμερών σχέσεων, σηματοδοτώντας μια παρασκηνιακή προσπάθεια σύγκλισης ΗΠΑ-Τουρκίας, η οποία όμως είναι οριακή.

Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση να πείσουμε την Τουρκία «να επανενταχθεί στο ΝΑΤΟ» είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, εν όψει της συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Διαφήμιση

Ο Μ. Πομπέο απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του για μία σειρά θεμάτων που αφορούν την Τουρκία σε σχέση με τη Συρία, τους Κούρδους, τις θρησκευτικές ελευθερίες, τους S-400, τα F-35 κ.ά.

Με αφορμή ερώτηση του δημοκρατικού βουλευτή που τον κάλεσε να πει αν σκέφτεται να άρει το εμπάργκο όπλων σε βάρος της Κύπρου, της οποίας ο λαός νιώθει να απειλείται όταν η Τουρκία στέλνει συνεχώς κόσμο και θέλουν να προστατευθούν, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε:

«Δεν θέλω να απαντήσω εξειδικευμένα στο θέμα αυτό, αλλά μάλλον θα μιλήσω ευρύτερα για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Συναντήθηκα τη Δευτέρα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Υπάρχει πολλή δουλειά. Υπάρχουν απειλές και η Αμερική έχει τεράστιο συμφέρον. Πρέπει να υπολογίσουμε ακριβώς πώς θα χειριστούμε κάθε μία από τις απειλές. Πρόκειται για περίπλοκη περιοχή».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση χαρακτήρησε την Τουρκία δύσκολο σύμμαχο λέγοντας:

«Θα συναντηθώ στις αρχές της εβδομάδας με τον υπουργό Εξωτερικών τους για να προσπαθήσουμε να βρούμε μαζί ένα δρόμο για τη Συρία».

Μεταξύ άλλων ο Μάικ Πομπέο επισήμανε όμως ότι

«Είναι σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ. Χρειαζόμαστε η συμπεριφορά τους να αντικατοπτρίζει τους στόχους του ΝΑΤΟ και αυτό επιδιώκουμε με επιμελή τρόπο: να τους αναγκάσουμε να επανέλθουν στο ΝΑΤΟ – κατά κάποιο τρόπο – με τις ενέργειές τους να είναι σύμφωνες με αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε στο ΝΑΤΟ. Και να μην λαμβάνουν μέτρα που υπονομεύουν τις προσπάθειές του»

επισήμανε.

Για τους S-400 είπε πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται για να κρατήσουν την Τουρκία στο σημείο που να μην τους αποκτήσουν.

«Πιστεύω ότι δεν τους έχουν ακόμη και ελπίζουμε ότι ποτέ δεν θα τους αποκτήσουν»

σημείωσε. Όσο για τα F-35 είπε ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν θα παραχωρηθούν.

Σε ερώτηση για το αν προτίθεται να αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία, είπε πως δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα γιατί δεν γνωρίζει το θέμα.