Παράλληλες διαβουλεύσεις σε πολλαπλά φόρα βρίσκονται σε εξέλιξη για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ πιστωτών, εταίρων και θεσμών για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και το καθεστώς της μεταμνημονιακής εποπτείας, καθώς Ουάσιγκτον Γκρουπ και Eurogroup αναζητούν οικονομικά βιώσιμες, πολιτικά διαχειρίσιμες και γεωστρατηγικά στιβαρές λύσεις που αντέχουν στον στόχο και διασφαλίζουν τη σταθερότητα.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup προσερχόμενος στη συνεδρίαση του άτυπου οργάνου οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και όλα δείχνουν ότι συμφωνία θα επιτευχθεί εντός του Ιουνίου, παράλληλα δηλαδή με το Σκοπιανό.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, που μίλησαν στο Bloomberg υπό καθεστώς ανωνυμίας, οι συζητήσεις στο Ουάσιγκτον Γκρουπ ενδεχομένως να συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα στον Καναδά, όπου θα διεξαχθεί η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών του G7.
Η αλληλουχία και αλληλεπικάλυψη των δυο αυτών ομάδων παρατηρείται επίσης και στο Σκοπιανό όπου ΕΕ και NATO δρουν παράλληλα όχι όμως πάντα με κοινούς στόχους και πρωτοβουλίες, πάνω σε κοινό πεδίο δράσης. Τη γεωπολιτική διάσταση των συζητήσεων για το χρέος έχει κατ επανάληψη επισημάνει το Crisis Monitor, ενώ προσφάτως την ανέδειξε και το Eurasia Group.
Διαβάστε επίσης:Γεωπολιτικό το κλειδί της εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο λένε WSJ-Eurasia Group
Οι πληροφορίες διαρρέονται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία κατέστη από νωρίς σαφές ότι δεν θα υπάρξουν αποφασάσεις για το ελληνικό χρέος. Υπήρξαν ωστόσο προσδοκίες ότι Ευρωπαίοι και ΔΝΤ ήταν πιο κοντά σε μία συμφωνία για τη συμμετοχή του τελευταίου σε επίπεδο χρηματοδότησης.
Αυτή τη στιγμή επί τάπητος παραμένει η συμμετοχή του ΔΝΤ, η οποία αποτελεί και για την Ελλάδα λύση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το σχέδιο κινδυνεύει να τεθεί εκ νέου ενώπιον της γερμανικής Βουλής, της οποίας προεδρεύει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ένα μπαράζ παρεμβάσεων από τους συντηρητικούς κύκλους στη Γερμανία, μεταξύ των οποίων και η Bundesbank, υποστηρίζοντας ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν είναι άμεσα αναγκαία και ότι για τη διατήρηση της μεταρρυθμιστικής δυναμικής απαιτείται η διατήρηση του μοχλού πίεσης.
Το προηγούμενο χρονικό διάστημα πιο ριζοσπαστικές φωνές τόσο σε επίπεδο media όσο και σε θεσμικό είχαν αναλάβει να προλειάνουν το έδαφος για την ελάφρυνση, προωθώντας το σκεπτικό της αποδέσμευσης αναπτυξιακών δυνάμεων και της επίδειξης αλληλεγγύης και επιβράβευσης.
Ωστόσο, η αντιπαράθεση δεν περιορίζεται στην ελάφρυνση του χρέους και τον μηχανισμό μεταμνημονιακής εποπτείας αλλά επεκτείνεται και στον έλεγχο των τραπεζών. Παράλληλα, όμως, η ενδυνάμωση της Ελλάδας αποτελεί και γεωπολιτικό στοίχημα της Ευρώπης και των ΗΠΑ, καθώς αναδεικνύεται ως πόλος σταθερότητας και καταλύτης λύσεων στα Βαλκάνια.