Συστάσεις στην Ιταλία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία απηύθυνε η Κομισιόν, στο πλαίσιο της αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ενώ παράλληλα ήρε, μετά από εννέα χρόνια, τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για τη Γαλλία.
Όσον αφορά στην Ιταλία η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η οικονομική της πολιτική ήταν «ευρέως συμβατή» με το προληπτικό σκέλος του Συμφώνου το 2017. Ωστόσο χτυπάει καμπανάκι για το χρέος. Το ιταλικό δημόσιο χρέος υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στο 130,7% του ΑΕΠ το 2018 και θα μειωθεί στο 129,7% το 2019- εφόσον δεν υπάρξουν μεγάλες αλλαγές πολιτικής.
«Το ιταλικό χρέος είναι ένα σημαντικό ζήτημα για το μέλλον της Ιταλίας. Αυτό απαιτεί μια αξιόπιστη απάντηση»
τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.
«Το πολιτικό μας μήνυμα είναι σαφές. Η Ιταλία πρέπει να συνεχίσει να μειώνει το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος της, το οποίο είναι το υψηλότερο στην ΕΕ έπειτα από εκείνο της Ελλάδας»,
υπογράμμισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, κάνοντας λόγο για ανάγκη λήψης μέτρων ύψους 0,6% του ΑΕΠ το 2019. Η δήλωση αυτή και η σύγκριση με την Ελλάδα τη στιγμή που αναλαμβάνει η νέα ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση στη Ρώμη, ερμηνεύεται ως μήνυμα της Κομισιόν.
Ο Πιέρ Μοσκοβισί σχολίασε, ωστόσο, ότι η Επιτροπή
«σέβεται τη δημοκρατική νομιμότητα» και αναμένει το σχηματισμό κυβέρνησης. «Δε σχολιάζουμε ανακοινώσεις, θα σχολιάσουμε πράξεις, δηλαδή νόμους και προϋπολογισμούς»
δηλώνοντας, επίσης, ότι η Επιτροπή θα συνεργαστεί με την επόμενη ιταλική κυβέρνηση, όπως με όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Η Επιτροπή απηύθυνε εν τω μεταξύ προειδοποίηση και προς τις Ουγγαρία και Ρουμανία να λάβουν μέτρα για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών τους, καθώς απέκλιναν από τους επίσημους στόχους για το 2017.
Οι συγκεκριμένες χώρες έχουν όμως και άλλα μέτωπα ανοιχτά με την ΕΕ, καθιστώντας τις συστάσεις περισσότερο πολιτικές και λιγότερο τεχνικές.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον μόνο η Ισπανία βρίσκεται σε ΔΥΕ, όταν το 2011 ήταν 24 κράτη-μέλη της κοινότητας. Το 2018 υπολογίζεται ότι όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θα εμφανίσουν έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ. Η Γαλλία αναμένεται να παρουσιάσει έλλειμμα 2,3% του ΑΕΠ φέτος και 2,8% του 2019.