Ιταλία: Habemus πρωθυπουργός! Η κυβέρνηση ανησυχεί την Ευρώπη

Ιταλία: Habemus πρωθυπουργός! Η κυβέρνηση ανησυχεί την Ευρώπη

Σε διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης εισέρχεται πλέον η Ιταλία μετά από την εντολή που έλαβε ο υποψήφιος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαράλα.

Η στιγμή που η Ευρώπη φοβόταν έφτασε πλέον καθώς η νέα κυβέρνησης της χώρας απαρτίζεται αποκλειστικά από ευρωσκεπτικιστικά κόμματα με εθνικιστικό και λαϊκιστικά πρόσημα, ενώ πρώιμα κείμενα της συμφωνίας που είχαν

Νωρίτερα, κύκλοι του προέδρου της Ιταλίας άφηναν αιχμές για το πρόσωπο που προορίζουν για υπουργό Οικονομικών το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λέγκα.

«Ο πρόεδρος δεν εκτιμά οικονομολόγους που είναι κατά του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

δήλωσαν πηγές στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Διαβάστε  Αντισυστημική κυβέρνηση στην Ιταλία, σε συναγερμό η Ευρώπη

Το σχόλιο, έστω και υπό καθεστώς ανωνυμίας, ήρθε μετά την επιβεβαίωση του ηγέτη της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, ότι επιθυμεί τη θέση του υπουργού Οικονομικών να αναλάβει ο Πάολο Σαβόνα.

Ο 81χρονος οικονομολόγος είναι αναγνωρισμένος ακαδημαϊκός, με πλούσια εμπειρία τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και στην κεντρική τράπεζα, ενώ έχει μακρά προϋπηρεσία και στον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα.

Διαβάστε  Ανατριχίλα στις αγορές από τα 2,3 τρισ. ιταλικού χρέους που τώρα απειλεί να κουρέψει η νέα κυβέρνηση

Πρόκειται με λίγα λόγια για μία σεβαστή προσωπικότητα και έναν «εκπρόσωπο του κατεστημένου», του οποίου οι οικονομικές θέσεις δεν θεωρούνται παράδοξες ή ακραίες. Ωστόσο είναι άκρως επικριτικός έναντι του ευρώ, το οποίο και έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει «προβληματικό εγχείρημα».

Έχει δε πρόσφατα επισημάνει ότι η ένταξης της χώρας στη νομισματική ένωση ήταν ιστορικό λάθος.

Διαβάστε  Ιταλία: Το Παλέρμο δέχεται τους πρόσφυγες, παρά το lock out του Σαλβίνι

Διαφήμιση