Σε πλήρη εξέλιξη η προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει ώθηση στην οικονομία και το κλίμα με στόχο την κορύφωση με την ανακοίνωση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και την έξοδο από το πρόγραμμα, καθώς οι αναβαθμίσεις από τους ξένους οίκους έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ μόλις διέρρευσαν σχέδια για νέα χαλάρωση των capital controls.
Σε επίπεδο δράσεων η κυβέρνηση κινείται επί του οδικού χάρτη που έχει καταστρώσει με τη συναίνεση των εταίρων και θεσμών, επιτυγχάνοντας τους δημοσιονομικούς στόχους, κλείνοντας την αξιολόγηση και χτίζοντας το ταμειακό απόθεμα, που αναμένεται να φτάσει τα 20 δισ. το καλοκαίρι.
Υπάρχουν, ωστόσο, και παρεκκλίσεις οι οποίες -αν και δεν εξαρτώνται από την κυβέρνηση- μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδιασμού, καθώς η αβεβαιότητα στην Ιταλία, το γεωπολιτικό ρίσκο και η σύγκρουση των θεσμών για το χρέος, πυροδοτούν την άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα της περιφέρειας, υποσκάπτοντας το πλάνο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.
Η κυβέρνηση βλέποντας ότι οι υψηλές αποδόσεις καθυστερούν την έξοδο στις αγορές επισπεύδει τη χαλάρωση των capital controls, η οποία ήταν σχεδιασμένη για τα μέσα προς τέλη Ιουνίου και μετά την έκδοση νέου ομολόγου. Το οικονομικό επιτελείο με τον τρόπο αυτό ευελπιστεί να διατηρήσει τη θετική δυναμική της οικονομίας, σε επίπεδο κλίματος, προσδοκώντας εξομάλυνση της κατάστασης στις αγορές μέχρι τέλος Ιουνίου.
Οι αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, οι διαβεβαιώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και πολιτικών σε συνδυασμό με τα μέτρα τόνωσης του κλίματος στο εσωτερικό που λαμβάνει η κυβέρνηση βοηθούν τα μάλα στον έλεγχο αποδόσεων στα ομόλογα, διατηρώντας την Ελλάδα στο επενδυτικό ραντάρ.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν παράγοντες που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και να οδηγήσουν σε αίτημα για προληπτικό μηχανισμό στήριξης, όπως μια γενικευμένη αναταραχή στο Νότο στην προοπτική μετωπικής σύγκρουσης Ιταλίας-ΕΕ, καθώς και οι επιπτώσεις και παράπλευρες συνέπειες μιας κλιμάκωσης του γεωοικονομικού ανταγωνισμού ΗΠΑ-ΕΕ.
Σε αυτή τη φάση η υψηλή γεωπολιτική αξία της Ελλάδας τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για την ΕΕ στην προσπάθεια σταθεροποίησης των Βαλκανίων και περιορισμού της ρωσικής επιρροής και τη χαλιναγώγηση της τουρκικής γεωστρατηγικής βουλιμίας, αποτελεί τον θώρακα και την εγγύηση επιτυχίας του κυβερνητικού σχεδιασμού.