Σκοπιανό: Πυκνώνει ο χρόνος, παρεμβαίνει η Μέρκελ

Σκοπιανό: Πυκνώνει ο χρόνος, παρεμβαίνει η Μέρκελ

Νέα επικοινωνία, δια τηλεφώνου, είχε νωρίτερα η Άγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ, κίνηση που δείχνει ότι οι εξελίξεις τρέχουν με καταιγιστικό ρυθμό.

Η πρωτοβουλία της Άγκελα Μέρκελ έρχεται λίγο πριν τη νέα τριμερή συνάντηση υπό τον Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη και ενώ ο Νίκος Κοτζιάς βρίσκεται στις ΗΠΑ, όπου συνάντησε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και μετά την επικοινωνία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Διαβάστε  Ο Μητσοτάκης επιχειρεί να εργαλειοποιήσει τον Παυλόπουλο στο Σκοπιανό

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία παρέμβαση της Μέρκελ για το Σκοπιανό έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης στη Σόφια οπότε συνάντησε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ και συζήτησε μαζί τους για την πορεία της διαπραγμάτευσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Τότε η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε εκφράσει την ικανοποίηση της για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών δείχνοντας ευθέως την βούληση του Βερολίνου να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας μέσα στον Ιούνιο.

Διαβάστε  Φοβάστε; Καλά κάνετε! Έρχεται διπλό "triple witching" τον Ιούνιο σε αγορές και γεωπολιτική

Από την Πέμπτη μέχρι σήμερα η μόνη ουσιαστική εξέλιξη που σημειώθηκε ήταν η διαρροή από την πλευρά των Σκοπίων για την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν», την οποία ωστόσο έκαψε η Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το Μαξίμου η Άγκελα Μέρκελ πρώτα επικοινώνησε χθες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, συζητώντας μαζί του πτυχές του ονοματολογικού, αλλά και τα νέα δεδομένα που μπήκαν στο τραπέζι στη βουλγαρική πρωτεύουσα και ακολούθως μίλησε και με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.

Διαβάστε  Γεωπολιτικό jenga με Σκοπιανό, χρέος και καθαρή έξοδο παίζουν Τραμπ, Πούτιν και Μέρκελ

Μετά από τις τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις, τη σκυτάλη της διαπραγμάτευσης αναλαμβάνουν και πάλι οι υπουργοί Εξωτερικών, οι οποίοι θα συναντηθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, παρουσία του Μάθιου Νίμιτς.