Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, τα ενεργειακά ζητήματα της ΕΕ και της Ελλάδας και η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο στην Ουάσιγκτον.
Το Σκοπιανό τέθηκε στη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ, τον οποίο ενημέρωσε για συμπληρωματικές κινήσεις που απαιτούνται στην κατεύθυνση της διασφάλισης της σταθερότητας στην περιοχή.
«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα και φιλική συνάντηση με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών. Συζητήσαμε για τα προβλήματα της περιοχής μας, ιδιαίτερα της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής»,
δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο.
Η τοποθέτηση αυτή αναδεικνύει ακριβώς το ζήτημα της προώθησης του νέου αμερικανικού γεωοικονομικού δόγματος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείο, όπου με ταχείες διαδικασίες οικοδομούνται νέες οικονομικές συνεργασίες μεταξύ χωρών που βρίσκονται υπό τον αμερικανικό μανδύα επιρροής. Σε αυτή τη φάση το βασικότερο project που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η διαμόρφωση μιας νέας ενεργειακής λεωφόρου από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη, με διαμετακομιστικό κέντρο την Ελλάδα και όχι την Τουρκία.
Πρόκειται για τον ήδη χαρτογραφημένο και χαραγμένο East Med που ξεκινάει από το Ισραήλ και στο πλαίσιο του οποίου προωθείται η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ τόσο σε οικονομικό όσο και σε αμυντικό επίπεδο. Παράλληλα, όμως, οι ΗΠΑ έχουν θέσει σε τροχιά υλοποίησης και αγωγό φυσικού αερίου από την Αίγυπτο προς την Ευρώπη, ο οποίος επίσης θα διέρχεται από την Ελλάδα.
Σε αυτά τα projects προστίθεται και η δημιουργία του σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη μέσω του οποίου θα εισέρχεται στα Δυτικά Βαλκάνια και στην Ευρώπη αμερικανικό LNG από την Αλάσκα. Η διαδρομή εισόδου μέσω Ελλάδας δεν είναι η πλέον ενδεδειγμένη, ωστόσο είναι λύση ανάγκης για τις ΗΠΑ, καθώς η Γερμανία επιταχύνει τις διαδικασίες κατασκευής του Nord Stream II.
Το ζήτημα της Τουρκίας
Ο Νίκος Κοτζιάς επισήμανε ότι έθεσε στους Αμερικανούς το ζήτημα της Τουρκίας στο πλαίσιο της διασφάλισης της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, αναδεικνύοντας την ανάγκη στήριξης της Κύπρου στα δικαιώματα που έχει διεθνώς. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Κύπρος δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα «πρόβλημα» απλώς του ΟΗΕ, αλλά ως ένα κυρίαρχο κράτος με συγκεκριμένους ρόλους και δυνατότητες στην περιοχή», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Ο κ. Κοτζιάς στη συνέχεια τόνισε πως οι ΗΠΑ είναι επίσης σκεπτικές όσον αφορά στο θέμα των εξοπλισμών προς την Τουρκία.
Τέλος, για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ο κ. Κοτζιάς δήλωσε πως:
«Ερωτηθήκαμε και είπαμε ότι είναι απαράδεκτο για κράτος μέλος του ΝΑΤΟ να κρατάει δυο αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού. Αλλά όπως ξέρετε η Τουρκία κρατάει στις φυλακές και σειρά από πολίτες των ΗΠΑ».
Σκοπιανό
Μεταξύ άλλων ο Νίκος Κοτζιάς επισήμανε ότι, στο ονοματολογικό
“εμείς υποστηρίζουμε την ανάγκη να υιοθετήσουμε μία από τις ονομασίες που έχει προτείνει ο κ. Νίμιτς, δεν συμφωνούμε όπως ξέρετε με την 5η από τις προτάσεις του, και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου φιλικής συνεργασίας στο μέλλον με αυτή την χώρα, με το νέο της όνομα”.
Στην ερώτηση για το τι ειπώθηκε και εάν έγινε κάποια προτροπή να κλείσει το θέμα, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε:
«Κανένας δεν μας προτρέπει για τίποτα, γιατί η Ελλάδα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε αυτό το θέμα και όλοι παρακολουθούν με θετικό τρόπο πως μια χώρα με ενεργητική εξωτερική πολιτική προωθεί τις λύσεις»