ΗΠΑ-Β. Κορέα: Πάνε σε σύνοδο με το δάκτυλο στη σκανδάλη

ΗΠΑ-Β. Κορέα: Πάνε σε σύνοδο με το δάκτυλο στη σκανδάλη

Κινήσεις και πολιτικούς ελιγμούς που ακόμα και υπολογισμένοι μέχρι κεραίας να είναι, ανεβάζουν κατακόρυφα το γεωπολιτικό ρίσκο και το ενδεχόμενο αναστροφής της προόδου που έχει συντελεστεί στο κορεατικό ζήτημα, επιχειρούν ΗΠΑ και Βόρειος Κορέα.

Αν και το πιθανότερο σενάριο θέλει τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν να χορεύουν ταγκό (δύο βήματα εμπρός, ένα πίσω), που τους επιτρέπει να διατηρήσουν τα προσχήματα και το προφίλ τους, οι δηλώσεις και οι ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών προκαλούν ανησυχία.

O Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι διατεθειμένος να ακυρώσει τη σύνοδο κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο Aμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, μερικές ημέρες αφότου η Πιονγιάνγκ έθεσε υπό αμφισβήτηση τη διεξαγωγή της συνάντησης.

Διαβάστε  Ο Πάιατ βάζει αμερικανικό "πόδι" στην ελληνική ενεργειακή αγορά

Στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ο Πενς διεμήνυσε ότι η Βόρεια Κορέα δεν πρέπει να αποπειραθεί να εξασφαλίσει παραχωρήσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ με αντάλλαγμα υποσχέσεις τις οποίες δεν σκοπεύει να τηρήσει. «Θα ήταν μεγάλο λάθος από μέρους του Κιμ Γιονγκ Ουν το να νομίσει πως μπορεί να χειραγωγήσει τον Ντόναλντ Τραμπ», είπε ο Πενς, σύμφωνα με απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα της συνέντευξής του που δημοσιοποίησε το Fox. Ερωτηθείς εάν ο Τραμπ θα έφθανε στο σημείο να ακυρώσει τη σύνοδο κορυφής που προγραμματίζεται να διεξαχθεί τη 12η Ιουνίου στη Σιγκαπούρη, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος απάντησε «αναμφίβολα».

Διαβάστε  Η απειλητική Βόρεια Κορέα είναι πάμπτωχη, όπως το Σουδάν

Στην ίδια συνέντευξη, ο Πενς ανέφερε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί πως έχει σημειωθεί πρόοδος ως προς το ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας, σπεύδοντας ωστόσο να ξεκαθαρίσει πως η στρατιωτική επιλογή δεν έχει αποκλειστεί για την Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επέμεινε ότι η Ουάσιγκτον θέλει να επιτύχει την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας με διπλωματικά μέσα και ελπίζει να υπάρξει ειρηνική διευθέτηση της κρίσης.

Διαβάστε  Σπονδή Τραμπ στον Κιμ: Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τα κοινά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα

Αργότερα σήμερα ο Τραμπ θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν στον Λευκό Οίκο.

Διαφήμιση