Τον άσημο πολιτικά, καθηγητή νομικής Τζουζέπε Κόντε επέλεξαν ως πρωθυπουργό στη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, οι Πέντε Αστέρες και η Λέγκα του Βορρά, όπως δήλωσε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου.
Ο 54χρονος Κόντε κατάγεται από την Απουλία της Κάτω Ιταλίας και είναι καθηγητής Νομικής στη Φλωρεντία, ενώ διατηρεί μεγάλο δικηγορικό γραφείο στην Ρώμη. Φέρεται να συνέγραψε το πρόγραμμα των Πέντε Αστέρων στον τομέα της δικαιοσύνης, ενώ ο αρχηγός του Κινήματος, Λουίτζι ντι Μάιο τον προόριζε για υπουργό Δημόσιας Διοίκησης.
Τους τελευταίους μήνες ο Κόντε σε δημόσιες δηλώσεις του έχει υπογραμμίσει με έμφαση ότι στην Ιταλία πρέπει να καταργηθούν εκατοντάδες άχρηστοι νόμοι και να ενισχυθεί η πάταξη της διαφθοράς, ενώ έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, η οποία προωθήθηκε επί Ματέο Ρέντσι.
Ανεξαρτήτως του προσώπου του πρωθυπουργού ο κυβερνητικός συνασπισμός φαίνεται να έχει υιοθετήσει ιδιαίτερα συγκρουσιακή πολιτική απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα τελευταία δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου να χαρακτηρίζουν την Ιταλία απειλή για το ευρώ, ξυπνώντας μνήμες από τον καιρό που η Ελλάδα προσπάθησε να αμφισβητήσει το ευρωπαϊκό status quo.
Οι αγορές, φοβούμενες αναταράξεις και νέες προκλήσεις έχουν οδηγήσει τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων στα ύψη, ένδειξη της ανησυχίας και το φόβου που επικρατεί.
Τις προσεχείς ημέρες καθώς θα συντάσσονται οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Κόντε, οι αγορές θα επιχειρήσουν να ψηλαφήσουν τη στάση του απέναντι στην ΕΕ, την επιρροή του έναντι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και να προσδιορίσουν το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται.
«O Tζουζέπε Κόντε είναι ένας μεγάλος επαγγελματίας, ο οποίος προέρχεται από περιφερειακή περιοχή της χώρας μας, χαρακτηρίζεται από αποφασιστικότητα και μεγάλη ηθική ισχύ»
τόνισε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων.
Ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, από την πλευρά του, ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση θα βάλει στο επίκεντρο της δράσης της την εργασία, την ασφάλεια και τη μείωση των φόρων.
Υπογράμμισε, δε, ότι «η Ευρώπη δεν πρέπει να φοβάται», αλλά πρόσθεσε ότι «έστω και αν η χώρα σεβαστεί όσο γίνεται περισσότερο τις σχετικές δεσμεύσεις, η ιταλική οικονομική πολιτική θα αλλάξει, με κύριο στόχο την ανάπτυξη». «Θα είναι μια κυβέρνηση ελπίδας και του μέλλοντος, αλλά όχι υποχωρητική», κατέληξε ο γραμματέας της Λέγκα.
Αν λάβει την έγκριση του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο, θα κληθεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μεγάλων φοροελαφρύνσεων, αύξησης των δημοσίων δαπανών, αλλά και μερικής κατάργησης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Θεωρείται, δε, βέβαιο ότι θα έρθει σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες.