Ο Μαδούρο επανεξελέγη, τώρα όμως τον αναγνωρίζουν λιγότερες χώρες

Ο Μαδούρο επανεξελέγη, τώρα όμως τον αναγνωρίζουν λιγότερες χώρες

Ο Νικολας Μαδούρο επανεξελέγη πρόεδρος της Βενεζουέλα, παρά τις συνεχιζόμενες ταραχές στη χώρα του, οι οποίες υποστηρίζει ότι τροφοδοτούνται από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, οι οποίες μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων ανακοίνωσαν ότι ανακαλούν τους πρεσβευτές τους.

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (Consejo Nacional Electoral) με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο (92,6%) των ψηφοδελτίων, ο σοσιαλιστής πρόεδρος επανεκλέγεται εξασφαλίζοντας το 67,7% των ψήφων, έναντι 21,2% του σημαντικότερου αντιπάλου του, Χένρι Φαλκόν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, ο Μαδούρο συγκέντρωσε 5.823.718 ψήφους και ο Φαλκόν 1.820.552. Η συμμετοχή ανήλθε στο 46,01%, παρουσιάζοντας αισθητή μείωση από το ποσοστό του 80% των προηγούμενων εκλογών. Η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι το ποσοστό αυτό είναι πλασματικό και ότι η πραγματική συμμετοχή κυμάνθηκε περί το 30%.

Διαβάστε  Ο Τσίπρας έστρωσε εδαφος συνεργασίας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019

Νωρίτερα, ο Φαλκόν κατήγγειλε τον τρόπο που διεξήχθησαν οι προεδρικές εκλογές την Κυριακή, τονίζοντας ότι «δεν αναγνωρίζουμε αυτή την εκλογική διαδικασία και τη χαρακτηρίζουμε παράνομη». Ο ίδιος είπε ότι η προεκλογική του εκστρατεία έλαβε 142.000 καταγγελίες για παραβιάσεις του εκλογικού νόμου στη διαδικασία, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραβίασε το Σύνταγμα τοποθετώντας πάγκους με υποστηρικτές και υλικό του κυβερνώντος κόμματος σε 13.000 σημεία κοντά σε εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Διαβάστε  Ιταλία: Η Δεξιά επικρατεί στις δημοτικές εκλογές, Πέντε Αστέρια και Αριστερά χάνουν

Παρατυπίες κατήγγειλε και ο ευαγγελικός πάστορας Χαβιέρ Μπερτούτσι, επίσης υποψήφιος στις εκλογές, ζητώντας να διεξαχθεί εκ νέου η ψηφοφορία.

Πολλοί άλλοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης, όπως και οι ΗΠΑ, καταδίκασαν τη διαδικασία της Κυριακής κάνοντας λόγο για «φάρσα» που οργανώθηκε για να δικαιολογηθεί η «στέψη» του επικεφαλής μιας «δικτατορίας», διαμηνύοντας πως δεν θα αναγνώριζαν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Διαβάστε  Με πογκρόμ κατά 3,000 στρατιωτικών ανοίγει την προεκλογική περίοδο ο Ερντογάν

Διαφήμιση