Παρέμβαση στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό άσκησε ο Λευκός Οίκος, καθώς ο αντιπρόεδρος Μάικ Πένς επικοινώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κίνηση που ανεβάζει το ζήτημα στην κορυφή της ατζέντας της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ενώ παράλληλα συνιστά έμμεση άσκηση πίεσης προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για τον εποικοδομητικό του ρόλο στην διαπραγματευτική διαδικασία, σημειώνοντας όμως παράλληλα πως ο παράγοντας του χρόνου πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Χρονικά η παρέμβαση συμπίπτει με τη διαφαινόμενη διαφωνία στο θέμα του ονοματολογικού, για το οποίο η πΓΔΜ προωθεί την ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδόνιας του Ίλιντεν”, όνομα όμως που απορρίπτεται από συλλήβδην από το ελληνικό πολιτικό σύστημα.
Η παρέμβαση, του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, που -σύμφωνα με την ανακοίνωση- περιορίστηκε στην ενθάρρυνση της πρωτοβουλίας, είναι πολύ πιθανό να έχει προκληθεί από κάποιο από τα υπόκωφα μηνύματα που εκπέμπονται και από τις δύο κυβερνήσεις αυτόν τον καιρό.
Στην ανακοίνωση δίδεται ιδιαίτερα βάρος στον παράγοντα του χρόνου, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να επιμηκυνθούν, κάτι που διαφάνηκε -οριακά- από δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης σε μια αποστροφή του λόγου του, στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ είχε, τότε, υπονοήσει ότι και να μην υπάρξει άμεσα συμφωνία το κλίμα με τον Έλληνα ομόλογό του είναι τόσο καλό που οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.
«Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μίλησε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για να εκφράσει την εκτίμησή του για τον ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει, μαζί με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στις προσπάθειες επίλυσης της μακρόχρονης διένεξης του ονοματολογικού. Συμφώνησαν ότι οι δύο πλευρές έχουν μια ιστορική ευκαιρία να επιλύσουν αυτό το ζήτημα και ότι ο χρόνος πρέπει ληφθεί υπόψη»,
αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο κ. Πενς εξέφρασε την στήριξη του στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι δύο χώρες για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η επίλυση του ονοματολογικού θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
«Ο αντιπρόεδρος ενθάρρυνε τον πρωθυπουργό Τσίπρα να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον πρωθυπουργό Ζάεφ για μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Η επίλυση αυτού του ζητήματος θα προωθήσει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή»,
καταλήγει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.