Τη διαδικασία της πολιτικής διαβούλευσης στο εσωτερικό της χώρας άνοιξε και επισήμως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενημερώνοντας τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς το πρωί του Σαββάτου, όπως εξήγγειλε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Ζόραν Ζάεφ.
Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα σηματοδοτεί ότι η λύση είναι ώριμη για να τεθεί προς συζήτηση, σε σημείο μάλιστα που δεν μπορεί να επηρεαστεί ουσιωδώς από διαρροές. Παράλληλα, διατηρώντας κλειστά τα χαρτιά για το τελικό όνομα, επιτρέπει τη σύγκλιση επί του πλαισίου και της αρχής της συμφωνίας και εν συνεχεία επί του ονόματος. Με τον τρόπο αυτό, πολιτικά μπορεί να εξασφαλίσει ευρύ μέτωπο υπέρ της συμφωνίας και ένα πιο στενό επί του ονόματος
«Κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για αναζήτηση μιας βιώσιμης συμφωνίας, στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με ισχύ για όλες τις χρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την απαραίτητη προϋπόθεση για συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα, η οποία θα εξαλείψει κάθε μορφή αλυτρωτισμού, αλλά και την ανάγκη υλοποίησης της συνταγματικής αναθεώρησης, ως βασική προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς».
αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου και συμπληρώνει ότι η ενημέρωση προς την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, όμως, δεν περιλάμβανε το ζήτημα του ονόματος, καθώς -όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός- η κυβέρνηση δεν ανοίγει το θέμα εφόσον δεν υπάρξει απόλυτη συμφωνία στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με ισχύ για όλες τις χρήσεις.
Σε σχέση με την ονοματολογία,
«ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι θέση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε ειδικότερες συζητήσεις, εφόσον δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι παραπάνω προϋποθέσεις».
Η τοποθέτηση αυτή έρχεται μερικέ ώρες αφού ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δηλώσεις και ανακοινώσεις έκαψαν το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν” που φέρεται να είχε καταθέσει ως πρόταση ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.
Συνεπώς, η αίσθηση που δημιουργείται είναι ότι τα ονόματα που διαρρέονται αυτομάτως καίγονται και ότι η κυβέρνηση επιμένει να μην ανοίγει επισήμως τη συζήτηση για το ονοματολογικό, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να την προστατεύσει από προσπάθειες εκτροχιασμού και πρόκλησης κοινωνικών αντιδράσεων.
Συνθέτοντας τα παραπάνω διαμορφώνεται η εικόνα ότι το υπόβαθρο της πολιτικής συνεννόησης έχει πλέον εμπεδωθεί στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, καθώς άπαντες κινούνται εν αρμονία και δεν αμφισβητείται επισήμως η προοπτική συμφωνίας.
Καθοριστικό μήνυμα για κοινή εθνική γραμμή έστειλε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η λύση πρέπει να περιορίζεται στις κόκκινες γραμμές της erga omnes ονομασίας και της τροποποίησης του Συντάγματος.